Об’єднати країну. Громадам – фінансові й політичні повноваження

Перед тим, як передати проект закону до Верховної Ради, Президент України Петро Порошенко презентував журналістам регіональних та центральних засобів масової інформації зміни до Конституції в частині децентралізації влади. Проект розроблено Конституційною комісією, Венеціанською підтримано, Главою Держави схвалено. Позитивно про проект змін відгукнувся і Генсек Ради Європи.
“Всякому городу нрав і права, всяка імєєт свой ум голова”, – цей вислів нашого видатного земляка, українського філософа Григорія Сковороди, на думку Президента, концентрує саму суть конституційної реформи. Мета новацій – об’єднати країну, головне завдання – передати громадам не лише фінансові, а й політичні повноваження. “Нарешті це сталося. Нарешті тому, що децентралізації українські громади чекають 23 роки”, – сказав Президент, починаючи прес-конференцію.
Президент України переконаний, що конституційна реформа в частині децентралізації дозволить вирішити чимало проблем у країні. Це “скоротить відстань від народу до того місця, де приймаються рішення”. “Децентралізація наближає владу до людини. Не потрібно виїжджати за межі міста, щоб вирішити більшість проблем”, – підкреслив Петро Порошенко. За його словами, відповіді на більшість питань краще видно на місцях, ніж із “вікон Адміністрації Президента і Кабміну”.
Президент заявив, що він погоджується віддати на рівень громад величезні обсяги повноважень та фінансових ресурсів, якими зараз розпоряджається президентська й урядова вертикаль. За його словами, мова йде тільки про ті зміни, які не суперечать конституційним правам.
“Децентралізація є надійним запобіжником від авторитаризму та корупції”, – сказав він, додавши, що на місцях неможливо зосередити таку владу, яка “стає вже небезпечною для людини”. “Справжнє самоврядування неможливе в авторитарній державі”, – наголосив Глава Держави.
Петро Порошенко нагадав, що Україна враховує європейський досвід та європейські стандарти. Він упевнений, що децентралізацію підтримують усі політичні сили в Україні. “Я розраховую на підтримку всіх політичних сил у Верховній Раді. І не тому, що нам потрібно 300 голосів, а тому, що це та річ, яка повинна об’єднати українське суспільство”, – сказав він. Крім того, в Конституційну комісію увійшли представники всіх регіонів, у тому числі й Донбасу.
Президент України під час виступу заявив, що зміни до Основного закону не зачіпають розподілу повноважень між Президентом, Верховною Радою і Кабміном, а стосуються тільки розподілу повноважень між центром та місцевими органами.
“Проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу. Все це чутки від лукавого”. За словами Петра Порошенка, проект визначає особливий порядок управління в деяких районах Донецької та Луганської областей, який визначається окремим законом.
“Я не бачу опонентів поки що і сподіваюся, що їх не побачу, які виступають проти цього проекту… Єдиним джерелом влади є народ, і тільки обрані народом Президент і парламентарії можуть вносити зміни до Конституції. Проект був розроблений ще рік тому, після цього йшла дискусія і критика, і ми левову частку зауважень врахували”, – додав Глава Держави.
Президент України не бачить необхідності у дострокових виборах до Верховної Ради після внесення змін до Конституції в частині децентралізації.
За його словами, зміни до Конституції не передбачають значної реорганізації повноважень Верховної Ради, “бо повноваження Верховної Ради майже не змінюються або взагалі не змінюються”. “У зв’язку з цим я не бачу необхідності в організації і проведенні дочасних виборів Верховної Ради у зв’язку з прийняттям змін до Конституції в частині децентралізації”. Водночас зміни означають реорганізацію і зміни у роботі Уряду, оскільки значна частина його повноважень буде передана місцевому самоврядуванню.
За словами Президента, після ухвалення змін до Конституції законодавство України буде адаптоване до них, відповідно, запрацюють префекти, буде більше повноважень у місцевого самоврядування, й “обрання нових складів місцевих рад буде необхідним”. “Я абсолютно не виключаю, що після запровадження всіх змін до Конституції чергові вибори до місцевих рад будуть необхідні. Але це буде визначати Верховна Рада”, – зауважив Президент України.
Крим є і буде українським, його автономія гідно відображена у діючій Конституції. Глава Держави висловив переконання, що внаслідок дипломатичних зусиль проблему незаконної анексії Криму Російською Федерацією буде таки вирішено. Він рішуче відкинув застереження, що право призупиняти діяльність місцевих органів влади значно посилює права Президента. Є вичерпний перелік порушень – це насамперед загроза територіальній цілісності держави, і тут процедура чітко прописана. А остаточне рішення приймає Верховна Рада після правової оцінки Конституційного Суду.
Петро Порошенко акцентував увагу на принципі добровільності об’єднання територіальних громад. Громади мають зробити владу більш ефективною і мають право самі визначатися. Президент наголосив, що децентралізація не означає ослаблення центральної влади в ключових для держави питаннях національної безпеки і оборони.
“Ми – суверенна держава і нікому не дамо чинити на себе тиск. Упевнений, що проект змін до Конституції в частині децентралізації має, навпаки, об’єднати державу”, – підкреслив Президент.
У ході прес-конференції Петро Порошенко відповів на численні запитання журналістів.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.