Легенди і сучасність “Маріїної долини”

Динамічно й цікаво пройшло у Чутівському районі
19-те обласне культурно-мистецьке свято “Маріїна долина”. Присвячене 157-й річниці від дня народження видатної землячки зі світовим ім’ям, художниці й письменниці Марії Башкирцевої, а також приурочене до Дня Конституції і Дня молоді України. Цьогорічне дійство мало свої особливості – проходило не в лісовій місцині, названій на честь талановитої дівчини, а в центрі села Черняківки, поряд із пам’ятним знаком Марії. У цьому селі вона росла в маєтку свого дідуся.
Нинішні реалії внесли корективи: “Маріїна долина” проводилася в іншому форматі, на підтримку військовослужбовців, мобілізованих до Української армії із сіл Черняківської сільської ради.
– Цьогоріч, у зв’язку з тим, що з Черняківки мобілізовано 34 вояків, громада була проти проведення гулянь – вони зараз недоречні. Тому вирішили вшанувати славну землячку в камерній обстановці. Зібрані під час дійства кошти підуть на протезування Костянтина Клепача з Василівки, який отримав поранення під час бойових дій біля Авдіївки на Донбасі, – розповіла начальник відділу культури Чутівської РДА Ольга Бутенко.
На свято приїхали майстри та поціновувачі малярства  й народних ремесел із різних районів Полтавщини. Гості побували на екскурсії в музеї Марії Башкирцевої, що діє в місцевій школі, поклали квіти до пам’ятного знака цій непересічній особистості, яка за 24 роки життя встигла залишити значну художню спадщину. Про творчість і трагічну долю талановитої майстрині, пов’язані з нею цікаві місця й події повідала театралізована композиція “Життя як спалах”. Головну роль у ній уже п’ять років виконує молода артистка Ольга Заливча.
Понад 50 учасниць представили свої твори декоративно-ужиткового й образотворчого мистецтва на традиційній виставці-конкурсі жінок-художниць Полтавщини “Осяяні красою і талантом” на приз імені Марії Башкирцевої. Оцінювало їх компетентне журі на чолі з живописцем, членом НСХУ Світланою Чорною. Серед переможців – Анна Андрєєва з Артемівки, Марина Таран із Гадяча, Світлана Рядних із Чутового та інші. Учасників і гостей дійства привітали народний депутат України Андрій Река, голова Чутівської РДА Сергій Апряткін, в.о. голови районної ради Віктор Калаур, депутат обласної ради Ірина Балибіна, Черняківський сільський голова Микола Штанько. Протягом усього дійства тривав концерт ансамблів, хорових і танцювальних колективів, талановитих виконавців Чутівського району.

Оксана КРАВЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.