Солом’яна згода краща за золоту сварку

Саме так вирішили спеціалісти “Миргородтеплоенерго”, коли порахували, в яку копійку бюджету міста-курорту обійдеться імпортний природний газ. В умовах напруженої ситуації з енергоносіями міська рада підтримала проект Агентства США з міжнародного розвитку USAID щодо використання біоенергетичного потенціалу джерел енергії. За фінансування згаданої фундації Всеукраїнська благодійна організація “Інститут місцевого розвитку” працює над реалізацією проекту заміщення природного газу соломою. Про це і йшлося у Миргороді на “круглому столі”. Керівник проекту Руслан Тормосов ознайомив присутніх із комплексом техніко-економічних та організаційних рішень. Уперше в Україні створюється стала інфраструктура із заготівлі та зберігання соломи для виробництва теплової енергії на “комунальному біокотлі”.
Розроблена проектна документація на будівництво центрального складу для зберігання потрібних на сезон опалення 1700 тонн соломи в тюках. Укладені угоди з приміськими агропідприємствами. Заготівлею та зберіганням соломи займатиметься міське комунальне підприємство “Спецкомунтранс”. Уже придбано спеціально обладнаний автомобіль МАЗ з напівпричепом, планують купити телескопічний навантажувач, прес-підбирач та іншу техніку. При нинішніх, з дозволу сказати, “оптимізованих” цінах на природний газ вигода від використання соломи в комунальній теплоенергетиці очевидна.
Співавтори проекту ознайомили учасників “круглого столу” з методами вирішення технічних та організаційних проблем для створення у місті-курорті надійної мережі постачання соломи для біоенергетичного котла.
Виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов щиро подякував команді проектантів за роботу з розвитку біоенергетичного потенціалу в Миргороді та Великобагачанському районі, підкреслив значимість альтернативних джерел енергії для Полтавщини.
Учасники “круглого столу” з інтересом оглянули будівництво комунальної котельні на соломі по вулиці Спартаківській, 8, у Миргороді.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.