Півтора століття аграрної слави

– 150-річчя з часу заснування Полтавського товариства сільського господарства – знакова подія для всієї громади Полтавщини. Товариство зробило чимало для розвитку аграрного виробництва, розробки та втілення наукових досліджень, створення профільних навчальних закладів на теренах краю. Досліди й надбання Полтавського товариства сільського господарства й нині цікаві для сільськогосподарських науки й практики. Наприклад, завдяки ефективній діяльності організації з 1865 року й по 1913-й урожайність зернових культур збільшилася вдвічі, – зазначив під час наради з питань організації та проведення урочистих заходів, присвячених ювілею товариства, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.
Він розповів, що до складу об’єднання входили 450 членів і членів-кореспондентів із 14 повітів Полтавської і чотирьох сусідніх губерній. Структурно товариство налічувало кілька відділень, які займалися садівництвом, вівчарством, бджільництвом, зерновим виробництвом, а також працювало у сфері, яку нині називаємо переробною галуззю.
До ювілею Полтавського товариства сільського господарства планують провести чимало заходів на регіональному й загальнодержавному рівнях. Так, у травні поточного року в Києві заплановано Всеукраїнську наукову конференцію на тему “Полтавське товариство сільського господарства – знакова подія у культурно-просвітницькому житті України”, в обласному центрі ініціюють встановлення пам’ятного знака. Також на черзі – публікація тематичних статей, створення теле- та радіопередач, проведення в Полтавській державній аграрній академії, коледжах, технікумах ПДАА, наукових аграрних установах області науково-практичних конференцій, “круглих столів”, інших тематичних заходів. Планується створення тематичних виставок. Зокрема в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського у вересні-жовтні працюватиме масштабна експозиція “Полтавське сільськогосподарське товариство: діяльність у часових вимірах”. 29 вересня, у день, коли відбулося перше засідання товариства, оргкомітет проведе урочисте тематичне зібрання полтавської громади та наукову конференцію.
– Ця дата – не лише історична, вона прикметна як утвердження й нагадування для аграріїв разом працювати на благо рідного краю та мешканців області, – наголосив Сергій Фролов.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.