Нестихаючий дзвін Чорнобиля

У  Полтаві на мітинг-реквієм до 29-ї річниці ядерної трагедії, яка стала однією з найчорніших сторінок історії України та нагадуванням усьому світу про небезпеку “мирного” атома, прийшли ліквідатори аварії на ЧАЕС, керівники області, представники громадських організацій, студентська молодь, духовенство. На жаль, щороку ряди тих, кого кличуть сюди власні спогади про приборкання атомного вогню, евакуацію та відселення з вражених радіацією територій, рідшають. “Чорнобильці” передчасно йдуть за межу вічності, до побратимів, серця яких зупинилися у перші місяці й роки після страшної аварії.
Про глибокий смуток за полеглими героями й про наш обов’язок виявляти увагу до живих на мітингу говорили голова обласної ради Петро Ворона, керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь, секретар Полтавської міськради Оксана Деркач. Петро Ворона, зокрема, наголосив, що “чорнобильці” захистили в 1986 році від смертоносного лиха не тільки свою країну, а й всю Європу. “Цей подвиг заслуговує на повагу, передусім від держави. Багато в цьому напрямі робиться, але багато й не робиться. Не потрібно знімати з плечей і нашу вину. Не треба списувати все на війну на Сході. Проблем дуже багато”, – сказав він.
Голова обласного осередку громадської організації “Союз Чорнобиль України” Віктор Шкурпела розповів, що “чорнобильці”, як і всі патріоти України, свідомі того, що у складний воєнний час держава мусить усі сили спрямувати, передусім, на захист своїх громадян та територій від ворога, однак ігнорування проблем “чорнобильців” може стати, на його думку, поганим сигналом для бійців АТО, які нині захищають Україну на Донбасі й надалі також потребуватимуть підтримки держави. Разом із тим Віктор Шкурпела відзначив, що з обласного бюджету “чорнобильці” завжди отримували додаткові кошти на медикаменти та санаторно-курортне лікування, розраховують на таку допомогу й надалі.
Участь у мітингу взяв також президент благодійної громадської організації “Затока казок” (Італія) Бруно Канепа, який опікується організацією відпочинку дітей “чорнобильців” на Середземному морі. Пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.