Хачкар – кам’яний хрест вірмен і всіх поневолених народів

У  Полтаві, в Павленківському парку, відбулося урочисте відкриття і освячення пам’ятного знака загиблим під час геноциду вірмен в Османській імперії. Трагедію 1915–1922 років визнали геноцидом понад 20 країн світу. Як стверджують історичні джерела, тоді було знищено 1,5 мільйона невинних людей, культурну спадщину, церкви, монастирі, школи, книги, пам’ятки. Понад мільйон вірмен втекли від переслідувань до Сирії та Лівану.
Гіркі уроки винесено з тієї національної трагедії столітньої давнини, зазначив голова Полтавської обласної організації Спілки вірмен України Геннадій Ахаджанян. Нині його співвітчизники і в себе на батьківщині, й у далеких чи близьких краях просто зобов’язані триматися разом, за будь-яку ціну берегти свою культуру, віру та мову, адже суть імперій однакова – нищити інородців, постійно шукати внутрішніх та зовнішніх ворогів, загарбувати чужі території, щоб відволікати своїх громадян від проблем, які породжує тоталітаризм в економіці, соціальній політиці метрополій…
На урочисте відкриття Хачкару, що в перекладі з вірменської означає “кам’яний хрест”, на запрошення Полтавської вірменської діаспори завітали їхні етнічні співвітчизники з інших областей України.
Освятили пам’ятний знак єпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Маркус разом із настоятелем Полтавської Свято-Покровської Церкви УПЦ КП протоієреєм Миколою Храпачем.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.