Життя, робота, безпечна праця

Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006 в Україні офіційно встановлено День охорони праці, що відзначається щорічно 28 квітня у Всесвітній день охорони праці.
Мета цього заходу – привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання та громадських організацій до вирішення питань охорони праці, забезпечення реалізації конституційних прав громадян на належні здорові та безпечні умови праці, надання всебічної підтримки потерпілим на виробництві, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, вшанування пам’яті загиблих на виробництві. У цьому році День охорони праці, за рекомендацією Міжнародної організації праці, проводиться під девізом «Приєднуйтеся до формування превентивної культури охорони праці». Проведення заходів до Дня охорони праці сприятиме поліпшенню загального стану умов праці, техніки безпеки, виробничої санітарії на підприємствах; посиленню контролю з боку керівників та спеціалістів підприємств за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Нормами життя кожного працівника мають стати додержання законів та інших нормативно-правових актів, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків на робочому місці, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві. На жаль, загальний рівень виробничого травматизму на Полтавщині залишається ще високим. У минулому році на підприємствах та в організаціях області зареєстровано 179 страхових нещасних випадків, у яких постраждало 192 працівники, в тому числі 16 – травмовано смертельно.
Аналіз причин загального виробничого травматизму свідчить, що переважна більшість нещасних випадків – 71,9% – сталися через організаційні причини, з технічних причин – 18,2% нещасних випадків, з психофізіологічних причин – 9,9% нещасних випадків. Основними причинами травмування були: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, як посадовими особами підприємств, так і самими працівниками; елементарне незнання нормативних документів, а в більшості випадків – низький рівень організації роботи, недостатній контроль та формальний підхід до виконання посадових обов’язків. У багатьох випадках така ситуація склалася через недбале ставлення до власного життя самих працівників.
Традиційно травмонебезпечними в області є галузі сільського господарства, транспорту та будівництва. Виходить, що це – найгарячіші точки виробництва. Вищенаведені цифри свідчать про те, що, на жаль, у нашому суспільстві ще немає повного усвідомлення важливості охорони продуктивної праці працівників, усіх тих, чиїми руками щодня забезпечуються наше повсякденне життя і благополуччя. Таку ситуацію необхідно змінювати.
Надзвичайно актуальним на даний час є пошук ефективних рішень, що забезпечують зниження промислових ризиків, постійний контроль за ними. Охорона праці починається зі створення на підприємстві відповідної професійної служби. Як показує практика, створення системи управління охороною праці (СУОП) є одним із найбільш перспективних і економічно обґрунтованих підходів до вирішення цієї проблеми. Така система забезпечує раціональне використання обмежених матеріальних, фінансових ресурсів та економічні стимули для розроблення і впровадження безпечних технологій. Кожен роботодавець у цій сфері повинен бути націлений на збереження та поліпшення здоров’я працівників.
Ефективність СУОП забезпечується закріпленням відповідальності за керівництвом і активною участю самих працівників. Але СУОП не може нормально функціонувати без ефективного соціального діалогу, тому закликаємо всіх працівників і керівників підприємств знаходити спільну мову та взаєморозуміння у вирішенні щоденних проблем і завдань щодо створення безпечних умов праці на кожному робочому місці.
Для досягнення максимального результату необхідна більш тісна співпраця органів самоврядування та виконавчої влади в містах і районах області, роботодавців, відділень Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілкових організацій та трудових колективів,  яка в комплексі збереже золотий фонд Полтавщини – її трудовий ресурс.
Актуальними завданнями в сфері охорони праці в області залишаються: боротьба з приховуванням нещасних випадків на виробництві та професійними захворюваннями; посилення мотивації до безпечної праці, стимулювання та зменшення ризику травмування та професійної захворюваності на виробництві; посилення уваги до безпеки працівників, які частіше наражаються на ризик нещасного випадку з багатьох причин (відсутність робочого досвіду, нерозуміння небезпеки на робочому місці, аварійних ситуацій, недостатній рівень навчання з питань безпеки та гігієни праці тощо).
Тобто формування превентивної культури охорони праці повинно стати одним із головних напрямків у роботі всіх керівників та спеціалістів, які опікуються даними питаннями.
У рамках заходів до Дня охорони праці передбачається: провести на обласному, регіональному  рівнях семінари, конференції, виставки, засідання “круглих столів”, теле- та радіоінтерв’ю, дискусії; організувати відвідування підприємств з метою поширення позитивного досвіду; надання допомоги в усуненні наявних недоліків у сфері безпеки, гігієни праці, захисту прав та інтересів потерпілих на виробництві.
Сподіваємося, що проведення цього року комплексу заходів у рамках Дня охорони праці, активна участь у них підприємств і організацій області поповнять скарбничку добрих справ у галузі охорони праці та стануть ефективним стимулом для активізації роботи у цьому напрямі, що в цілому сприятиме підвищенню соціальної захищеності людини праці, дозволить запобігти виробничому травматизму та зберегти життя й здоров’я працюючих.

Прес-служба управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.