Пам’ятна дата казначейства

27  квітня Державній казначейській службі України (ДКСУ) виповнюється 20 років. Для історії це – коротка мить, а для фахівців фінансової сфери – тривалий процес становлення і  зміцнення. Указом Президента України 27 квітня 1995 року створене Державне казначейство України. До 2000 року було переведено на казначейську систему виконання Держбюджету майже всі міністерства і відомства. Зараз ДКСУ – центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, є учасником системи електронних платежів Національного банку України. Відповідно до Бюджетного кодексу органи казначейства проводять розрахунково-касове обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, ведуть бухгалтерський облік і складання звітності про виконання бюджетів, контролюють бюджетні повноваження при зарахуванні надходжень бюджету, взятті бюджетних зобов’язань розпорядниками бюджетних коштів та здійсненні платежів за цими зобов’язаннями.
– Управління Державного казначейства України у Полтавській області створене у грудні 1995 року.  Розвиток цієї структури на Полтавщині пов’язаний із першим керівником нової служби Софією Петрівною Івченко – натхненником і фундатором казначейської системи краю. Нині структуру очолює Олег Чепурний. Казначейське обслуговування виконання Державного та місцевих бюджетів у Полтавській області здійснюється через головне управління і 28 структурних підрозділів у містах і районах, де трудяться 529 працівників. Вони обслуговують 2262 розпорядників та одержувачів бюджетних коштів бюджетів усіх рівнів, яким відкрито понад 16 тисяч рахунків. Так, за 2014 рік обліковано та перераховано до Державного бюджету України доходів у сумі 12487,19 мільйона гривень. Найбільше податків та зборів надійшло від промислово розвинутих міст і районів: Полтави – 32,14 відсотка, Кременчука – 18 відсотків, Лохвицького району – 15,7 відсотка загальних надходжень по області, – розповів заступник начальника головного управління ДКСУ у Полтавській області Олександр Рой. – Платникам відшкодовано податок на додану вартість з Державного бюджету в сумі 2024,8 мільйона гривень.
На утримання установ та організацій із місцевих бюджетів області протягом 2014 року було виділено  7221,1 мільйона гривень. Головне управління надало місцевим бюджетам із єдиного казначейського рахунку в поточному році 602 позики на покриття тимчасових касових розривів на суму 766,4 мільйона гривень. Такі позики дають можливість попередити заборгованість по заробітній платі, комунальних послугах, енергоносіях, продуктах харчування та медикаментах. Здійснюючи функції попереднього та поточного контролю при виявленні  фінансових порушень, з початку року органами казначейства оформлено 399 попереджень на загальну суму 26200,50 тисячі гривень. У випадках встановлення порушень бюджетного законодавства органи Державної казначейської служби складають також протоколи, на підставі яких у встановленому порядку оформляються розпорядження про зупинення операцій із бюджетними коштами.  За минулий рік складено 59 таких протоколів і 47 розпоряджень.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.