Валерій Головко: “Нам усім треба звикати жити в рамках правової держави, в рамках закону”

Минає 100 днів відтоді, відколи Валерій Головко був призначений на посаду голови Полтавської облдержадміністрації. З цієї нагоди Валерій Анатолійович дав прес-конференцію для засобів масової інформації, яка розпочалася із відповіді на запитання про найбільше досягнення голови ОДА і його команди за цей час.
– Я повністю розібрався з усім тим, з чим пов’язана робота голови облдержадміністрації. Нині знаю точно, чим займається кожен підрозділ, а це – галузеві управління, департаменти й відділи. Відкрив чимало несподіванок – можливо, деякі речі стануть основою кримінальних справ. Інший важливий момент – ми достатньо успішно провели чергову хвилю мобілізації. Полтавщина – шоста область в Україні й перша в Центрально-Східному регіоні за кількісними і якісними показниками мобілізації. Але найбільше досягнення – це спільна робота облдержадміністрації і всього депутатського корпусу щодо вирішення питань демобілізації, зустрічі й соціального супроводу учасників АТО, які повертаються із зони проведення боїв. Ми єдина область, яка розробила програму супроводу демобілізованих і під яку виділили кошти з обласного бюджету. Сподіваюся, що до цього долучаться й районні бюджети. Ми відправляємо тих, хто має статус учасника АТО, та членів їхніх сімей на відпочинок до місцевих санаторіїв, де вони отримають як лікування, так і необхідне медичне обстеження, оскільки демобілізовані потребують і психологічного лікування. Також я ініціював значну реорганізацію в системі облдержадміністрації. Відбудеться скорочення й об’єднання певних управлінських структур.
Валерій Головко розповів про нещодавно проведену співбесіду з працівниками відділів і департаментів ОДА, під час якої кожен фахівець мав пройти певний екзамен на професійну придатність. За словами очільника ОДА, близько 60 відсотків працівників не змогли підтвердити своє професійне навантаження та функціональні обов’язки на тій чи іншій посаді. Тож для підвищення ефективності роботи після скорочення будуть об’єднані, наприклад, управління сім’ї, молоді та спорту, туризму, а також, ймовірно, департамент житлово-комунального господарства й управління капітального будівництва.
Голова ОДА поінформував, що за період роботи на цій посаді побував у багатьох районах області й детально ознайомився з потенціалом краю. Серед пріоритетів він визначив промисловий, аграрний і соціальний блоки.
– З одного боку, ми маємо певний промисловий потенціал, але є об’єктивні проблеми – ми втратили в промисловості й машинобудуванні російський ринок, на який відсотків на 70 були зорієнтовані наші підприємства. Аграрний блок більш позитивний і має великі перспективи, оскільки наша область забезпечує Україну хлібом, маємо розвинену харчову промисловість, – констатував Валерій Головко. – Що стосується соціальних питань, то нині на Полтавщині проживає велика кількість пенсіонерів і людей, які потребують соціального захисту та підтримки з боку держави. Це саме ті блоки, які є пріоритетними в моїй роботі. Де виконавча влада може допомогти? Після ретельного аналізу закупівель продуктів для закладів освіти й лікарень виявилося, що приблизно 40 відсотків закуповується з полтавських підприємств і 60 – з інших областей. А це означає, що близько 150 мільйонів гривень йде за межі області. Завдання влади – змінити таку тенденцію й дати можливість нашим підприємствам забезпечувати школи та лікарні власною якісною продукцією. Певні зміни, по молочній продукції зокрема, вже маємо.
А от повноважень, щоб вплинути на значне зростання цін на ліки та продукти харчування в роздрібній торгівлі, обласна влада практично не має, тож як запобіжник цінової вакханалії було запропоновано проведення ярмарків вихідного дня. Водночас територіальному відділенню Антимонопольного комітету дано доручення постійно моніторити рівень цін, а правоохоронним органам – контролювати ціни на соціальні продукти.
На прес-конференції порушувалося й питання кадрових призначень в облдержадміністрації.
– Якщо я призначаю, то я й відповідаю, бо це зона моєї відповідальності, – наголосив Валерій Головко.
Він також навів конкретний приклад будівництва в обласному центрі протитуберкульозного диспансеру, що триває з 2008 року й по- нині: у 2013 році для цього закладу було придбане лікувальне обладнання вартістю 13 мільйонів гривень, яке нікуди встановлювати, тому й нині дорога медична апаратура знаходиться на складі в упаковці, хоча зараз у регіоні спостерігається підвищення рівня захворюваності на туберкульоз через збільшення переселенців.
Щодо проблем на земельному ринку області, то, на думку Валерія Головка, ситуація має змінитися на ліпше, адже за його безпосереднього клопотання днями призначено нового виконувача обов’язків начальника Держземагентства в Полтавській області. Звертався очільник області й до Кабміну з приводу державної підтримки промислових підприємств Кременчуцького регіону. Зокрема в питаннях розміщення держзамовлень на виготовлення продукції, адже, на жаль, далеко не всі підприємства намагаються диверсифікувати виробництво та переорієнтуватися на нові ринки збуту товару. Водночас область і держава закуповують значний спектр продукції за кордоном. А її виробляють і полтавські підприємства.
– Роль влади й моя особисто – бути своєрідним комунікатором між проблематикою, яка є на наших підприємствах, і профільними міністерствами, щоб зустрічатися й вирішувати питання, бо за кожним підприємством стоять багатотисячні колективи людей. Вже є певні напрацювання, скажімо, стосовно замовлення Укрзалізниці для Крюківського вагонзаводу, – наголосив Валерій Головко.
Окремо на прес-конференції обговорювалося досить болюче питання – про адміністративно-територіальну реформу в частині об’єднання територіальних громад. За словами голови ОДА, ця реформа сприятиме зменшенню кількості чиновників, а відтак – і економії бюджету, а ще – об’єднанню сільських громад навколо економічно потужної території і якомога якіснішому наданню адміністративних та інших послуг, пов’язаних з освітою, лікуванням, соціальним супроводом, транспортним сполученням тощо. Але сьогодні є депутати різних рівнів і сільські голови, які свідомо саботують роз’яснення щодо впровадження відповідного закону про об’єднання громад, бо вони не знаходять свого власного місця в пореформованій громаді, переконаний Валерій Головко. Він також назвав переваги від впровадження адмінреформи: самостійне формування та використання бюджету громад, надходження державних коштів на проведення конкретних робіт, як то будівництво чи ремонт доріг, придбання комунальної техніки. Єдине, чого в цьому законі немає, – чіткої методології впровадження окремих його норм. До речі, в ОДА вже створено координаційну групу, яка після отримання такої методології буде їздити в міста теоретично передбачених об’єднань і проводитиме роз’яснювальну роботу, повідомив голова ОДА.
Не оминули журналісти й питань щодо необхідності ревізії обласного військового комісаріату; довкола ректора Полтавського національного технічного університету; законності забудови історичного центру Полтави. Вирішення будь-якого питання має відбуватися в рамках чинного законодавства, наголосив керівник виконавчої влади області й додав, що нам усім треба звикати жити в рамках правової держави, в рамках закону.
На запитання, чи подобається Валерію Головку його нинішня робота, він відповів:
– Подобається. Я свою посаду не розглядаю як бізнес. У мене тут відсутні бізнесові інтереси. Вважаю це позитивом, бо не використовую можливості своєї посади для вибудови свого особистого бізнесу. Навантаження дуже серйозні, але я маю мрію – повернути довіру людей до влади. Не все так погано, як кажуть, і не вся влада ганебна. Є люди чесні й порядні, але система не дозволяє їм проявити себе. Я хочу запровадити інші принципи в системі управління в Полтавській області. Хочу привчити всіх працювати в рамках повноважень, законів, розпоряджень, які є в умовах роботи кожного управління, хочу привчити чиновника не змушувати людей ходити по великому колу й натякати на те, що вони повинні щось дати. Чиновники свідомо йшли на невелику зарплату, але хтось підсвідомо розраховував, що в нього є можливість вимагати хабара. Я усіх попередив про відповідальність. Це і є моє завдання, і я всім доведу, що це можна зробити, зокрема у форматі Полтавської області. Хто в цю систему не впишеться, той піде. Треба зробити все, щоб люди отримали результат. Нічого складного тут немає, потрібні лише здоров’я і бажання.
Голова облдержадміністрації відповів на ряд інших запитань журналістів. Підсумовуючи зустріч із представниками ЗМІ, Валерій Головко підкреслив, що він завжди відкритий для спілкування і готовий обговорювати й вирішувати будь-які проблеми.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.