На гостину до Берліна

Одна зі світових столиць, де щиро допомагають Україні й українцям у боротьбі проти російської агресії та підтримують у прагненні європейського шляху розвитку, – Берлін. Консолідують нас із німцями незламність духу, непохитна віра в досягнення мети та вічні поезії українських національних світочів Тараса Шевченка й Лесі Українки.
За сприяння Посольства України в Берліні в межах спільного громадського благодійного проекту відомого на Полтавщині, в Україні та поза нею доброчинця, приватного підприємця Вадима Голобородова, обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада” й Центральної спілки українців у Німеччині в останні дні серпня 2010 року встановлена меморіальна дошка до 140-ліття від дня народження Лесі Українки на будівлі колишньої приватної клініки лікаря Ернста фон Бергмана. Тут протягом дев’яти місяців 1899 року поетеса жила й працювала. Будинок за адресою: Берлін-Мітте, вулиця Йоганнісштрассе, 11, стоїть неподалік найвищої споруди Німеччини Алекс-Турм – телевежі на центральній площі та найдавнішої церкви Святої Марії в історичному центрі німецької столиці.
Нещодавно під час тритижневого візиту до Німеччини організатори відкриття меморіальної дошки Лесі Українці презентували в Берліні пам’ятну дошку Тарасові Шевченку німецькою мовою “Аnlasslich des 200-jahrigen Geburtstagsjubilaum vom international bekannten Dichter und Maler, Kampfer fur Demokratie und Freiheit Taras Schewtschenko 1814 – 1861”. Автор тексту “До 200-річчя від дня народження всесвітньо відомого українського поета й художника, поборника демократії й свободи Тараса Шевченка 1814 – 1861” – кандидат філологічних наук, доцент Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Віра Мелешко, переклад – кандидата історичних наук, доцента цього вищого навчального закладу Володимира Кононенка. Пам’ятну дошку Кобзареві з чорного базальту виготовив член Ради підприємців Полтави, майстер-благодійник Вадим Голобородов.
Українці на німецькій землі свято бережуть і примножують свої національні традиції. До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка українська громада Берліна й інших міст країни, зібравшись на березі Шпреє, поруч із відомством федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та центральним вокзалом, посадили Кобзареву вербу.
Рік двохсотого ювілею Тараса Шевченка змінився роком 175-ліття виходу в світ першого “Кобзаря”. Шевченківські урочистості відбуваються не лише в Україні, а й у багатьох містах світу. Не виняток – і німецька столиця. Кобзареві вшанування, як і в попередні роки, 14 березня влаштували в берлінській Ратуші Шарлоттенбург. Зі словами привітання до учасників зібрання звернувся радник-посланник Посольства України в Німеччині Олег Мірус.
Голова Центральної спілки українців в Німеччині (ЦСУН) Людмила Млош наголошує, що наших співвітчизників у Берліні з полтавцями понад десятиліття поєднує плідна співпраця. Посольству України в Німеччині автор цієї статті подарувала від імені укладачів нещодавно виданий у нашому місті до 20-річчя очолюваного Аллою Маркар’ян обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України унікальний каталог “Народне мистецтво Полтавщини”, котрим пошановані талановиті майстри полтавської землі. Видання про народних майстрів краю та аудіодиски “Музика любові” й “Від серця до серця” пісенних перлин полтавської землі у виконанні заслуженої артистки України Олени Білоконь стали приємним дарунком і для голови ЦСУН Людмили Млош. Велике зацікавлення творчий доробок співачки викликав і в німецького подружжя Гове з бременського Ельсфлета.
У важкі для України часи підступного нападу Росії німецьке суспільство проводить політику засудження окупації української землі російськими бойовиками та демонструє найкращі прояви допомоги, постійно здійснюючи лікування захисників України, котрі були поранені в ході бойових дій проти російських агресорів на Сході нашої держави. Не стоять осторонь і українці Німеччини. Родина Людмили Млош та Дітера Фляйшнера зараз опікується двадцятидворічним нашим земляком Олегом Богомазом – бійцем 51-ї окремої механізованої бригади, пораненим в оточеному російськими окупантами іловайському котлі в бою біля села Новокатеринівки. Студента-четвертокурсника луцького Східноєвропейського національного університету, майбутнього фахівця з фізичного виховання, берлінські хірурги прооперували більше десяти разів, аби врятувати руку. Відвертий і доброзичливий юнак із вдячністю відгукується про німецьких лікарів і друзів та прагне швидше одужати й повернутися додому. Олег – один із тих, кому ми доземно вклоняємося за їхній подвиг заради свободи рідної землі, заради нашої волі.
Надзвичайно потрібною і необхідною сьогодні є гуманітарна діяльність ЦСУН по допомозі Україні й бійцям АТО. У багатотонному благодійному вантажі, котрий членам спілки та їхнім польським і українським партнерам-доброчинцям вдалося доставити в Україну, надійшли парти й стільці для загальноосвітньої школи рідного села пані Людмили Млош, ліжка для поранених, матраци, візки, медикаменти й обладнання для лікарень, які працюють у зоні АТО. Допомогу для переселенців із Донбасу та бійців 92-ї окремої механізованої бригади отримав і волонтерський центр Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. Теплий одяг та постільну білизну для українських військових, а також для переселенців зі Сходу ланцюжком із Києва до Полтави відправили доброчинці: медики – Олена Коломійчук із 17-ї лікарні міста Києва та підприємці ТОВ “Інверт” Торгова марка “Диканське”. З благословення владики Афанасія, єпископа Харківського і Полтавського УАПЦ, гуманітарну допомогу та відремонтовані двигуни до БТРів волонтери відвезли на передову.
За надану для українських захисників допомогу ми глибоко вдячні нашим співвітчизникам у Німеччині, а також усім, хто долучився до перевезення вантажу до Полтави, нашим землякам – полтавським депутатам Олександрові Артеменку, Оксані Черкас, Василеві Бодаку та Євгенові Солтусу.

Валентина ШЕМЧУК
Заслужений працівник культури України, голова Полтавського обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада”, член волонтерського центру Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ

У родинному колі (зліва праворуч) Людмила Млош, Олег Богомаз, Валентина Шемчук, Дітер Фляйшнер та Христинка Рудченко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.