Звернення Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації щодо проведення XXI чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року

Спортивна громадськість Полтавщини, як і всі жителі нашого краю, глибоко обурена агресивною політикою Росії стосовно України, що призвело до трагічних наслідків, численних жертв, не кажучи вже про величезні втрати для спортивного життя країни. Варто зазначити, що після анексії Криму там фактично знищено професійний футбол, адже місцеві клуби тепер позбавлені права брати участь у офіційних спортивних змаганнях.
Не до футболу нині і на Донбасі, адже навіть улюблена команда цього краю – «Шахтар» – змушена грати на чужих полях. Величезну шкоду завдано спортивній інфраструктурі, а одна з кращих в Україні хокейних арен у Донецьку повністю знищена бойовиками. І все це відбувається на тлі подальшої ескалації насилля і військового протистояння з боку Росії.
Саме тому ініціюємо припинити членство Росії у FIFA, виключити збірну Росії з числа учасників чемпіонату світу з футболу 2018 року і позбавити Росію права на проведення ЧС-2018 за порушення статті 3 Статуту FIFA та ч.4 ст. 11 регламенту Кубка світу FIFA-2014 у Бразилії.
Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у березні 2014 року щодо територіальної цілісності України дії Росії були визнані порушенням Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум). Фактично цією резолюцією Росію визнано країною-агресором, а захоплення Криму – порушенням суверенітету і територіальної цілісності держави. Слід наголосити, що саме за такі порушення у 1992 році була покарана Югославія, яку позбавили права участі в чемпіонаті Європи 1992 року і чемпіонаті світу 1994 року.
Світовий спортивний бойкот може допомогти зупинити російського президента Путіна і спонукатиме російських громадян до роздумів, чи варто підтримувати агресію свого уряду проти інших держав. Усвідомивши загрозу дій влади Російської Федерації міжнародному миру, прості росіяни, футбольні вболівальники стануть рушійною силою припинення  війни, що розв’язала  Росія проти України.
Рух за позбавлення Росії права проведення чемпіонату світу з футболу набирає популярності й у інших країнах. Так, власник хокейного клубу «Оттава Сенаторз» Євген Мельник очолив міжнародний рух щодо бойкоту продукції основних спонсорів, у тому числі «Budweiser» та «Anheuser-Busch InBev», поки ЧС-2018 не відберуть у Росії. Сенатори Сполучених Штатів Марк Кірк (штат Іллінойс) і Ден Коутс (штат Індіана) теж закликали      FIFA переглянути своє рішення щодо проведення чемпіонату світу 2018 року в Росії.
Але, безсумнівно, цей рух має ширитися передусім із України. Й очолити його має спортивна громадськість, усі небайдужі до долі країни. Очолити і закликати інших – політиків, депутатів різних рівнів, громадських діячів і активістів – зробити все можливе, щоб цей рух і на Полтавщині став масовим, дієвим.
Саме тому Громадська рада при Полтавській облдержадміністрації звертається до футбольних уболівальників, фанатів футбольних клубів, тренерів, футболістів, керівників збірної України з футболу, Федерації футболу України, FIFA, депутатів Полтавської облради, Голови Верховної Ради України, Президента України підтримати Звернення й невідкладно звернутися до FIFA з пропозицією позбавити Росію права на проведення чемпіонату світу з футболу в 2018 році.

Ухвалено на засіданні Громадської ради
при Полтавській облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.