Журналістська толока

ЗА ІНІЦІАТИВОЮ обласної організації Національної спілки журналістів України 23 вересня 2008 року, на честь святкування дня міста, було урочисто відкрито Алею журналістів у Полтаві. Відтоді навесні та восени майстри слова і мікрофона збираються тут, аби вшанувати пам’ять про своїх колег і навести лад на цьому знаковому місці.

За доброю традицією цьогоріч причепурити алею дружною родиною зібралися представники Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, обласної державної телерадіокомпанії “Лтава”, студенти факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, учні загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 38.
– Алея журналістів – перша та єдина в Україні! Це не лише пам’ять про наших талановитих колег, які пішли у засвіти, а й своєрідний дороговказ молодому поколінню. Ідея виникла спонтанно: тодішній міський голова Андрій Матковський охоче відгукнувся і допоміг журналістській родині Полтавщини встановити пам’ятний знак, – наголосив секретар Національної спілки журналістів України, голова обласної організації НСЖУ, головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” Григорій Гринь. – Так склалося, що вулиця Ватутіна у Полтаві – журналістська. Раніше тут була редакція газети “Комсомолець Полтавщини”, трохи далі розташувався Будинок преси. На цих славнозвісних вулицях проживали наші колеги, відомі на теренах усієї України журналісти – Леонід Думенко, Андрій Нанкевич, Тарас Нікітін, Павло Пустовіт, Іван Кузьменко, Сергій Максименко, Василь Усенко, Павло Клименко, Павло Здоровило… Вони, дійсно, були віддані своїй справі. Зараз вже інші часи, та ми повинні пам’ятати про своє минуле, про тих, хто утверджував і розвивав нашу професію.
Алея журналістів стала міською оазою, де вже встигло побувати чимало гостей Полтави, представників делегацій обласних осередків НСЖУ з усіх куточків України. А раніше тут було чутно стукіт вагонних коліс…
– На цьому місці була колія, потім, коли потреба в ній відпала, журналісти Полтави виступили з ініціативою закласти Алею, – розповідає перший заступник голови обласної організації НСЖУ Микола Ляпаненко. – Місце, де проходила залізнична колія, насичене хімічними речовинами, які зовсім не сприяють розвитку рослин, та й журналісти працюють не завдяки, а всупереч обставинам, заборонам, “рекомендаціям…”
Зібравшись біля пам’ятного знака, майстри слова і мікрофона вшанували пам’ять колег, які відійшли за вічну межу. Потім дружно взялися упорядковувати Алею, посадили молоденькі липи та кущі калини, які були люб’язно надані обласним управлінням лісового та мисливського господарства.
Щорічна весняна толока – це не лише добра згадка про колег, які пішли у вічність, це і можливість зібратися дружною журналістською родиною, це ще одна нитка єднання майстрів пера і мікрофона Полтавщини.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.