Писанка-красуня

Напередодні Світлого Воскресіння Христового в Обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді відбулося свято “Великодня писанка”. Містечко майстрів, розпис великої писанки-красуні, благодійний ярмарок, конкурси, змагання, ростові ляльки-козаки і ще багато цікавого чекало на гостей заходу.
У межах передпасхального дійства кращі майстрині краю розписували півтораметрову “Регіональну писанку”, яка представлятиме цьогоріч Полтавщину на четвертому Всеукраїнському фестивалі писанок у Києві з 9 по 19 квітня.
– Уперше в житті розписую таку велику красуню, – розповідає майстриня із Новосанжарського району Анна Бабенко. – Це справді приносить чимало задоволення, відразу поринаєш у світ магії.
Орнамент, як зазначила директор ОЦЕВУМу Надія Чернобель, виконували за малюнком опішнянки Ірини Чабан, яка перемогла в обласному конкурсі на кращий ескіз регіональної писанки.
 На заході діяли майстер-класи із писанкарства.
– У віск, а потім – у фарбу: жовту, червону чи зелену, – навчає архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір учасницю майстер-класу з виготовлення полтавських крапанок. – Здавна яйце вважається символом Воскресіння Бога, нового життя і відродження природи. Пречудово, що діти відроджують традиційні техніки розпису писанок, створюють нові.
На святі писанки кожен мав можливість власноруч зробити сувенір для українських воїнів. Наприклад, виготовити паперового журавлика чи голуба миру із побажаннями. До цієї акції долучилися голова обласної державної адміністрації Валерій Головко та владика Федір.
– Я зарядився справжнім, по-дитячому щирим позитивом. Головне, що юне покоління виявляє зацікавленість до всього народного, українського. Діти – справжні патріоти Батьківщини, чим я дуже пишаюся, – наголосив Валерій Головко.
Усі виготовлені писанки й символічні пташки із побажаннями “Повертайтесь живими!”, “Міцного здоров’я й духу!”, “Миру, перемоги!” учасники дійства складали у символічний кошик, який волонтери Полтавського батальйону небайдужих передадуть із гуманітарною допомогою нашим захисникам на буремний Схід.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.