НКРЕКП підвищує тарифи на житлово-комунальні послуги. ПАТ “Полтавагаз” – заручник ситуації

На початку березня 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла постанову про підвищення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення. Про наслідки такого рішення розповідає голова правління ПАТ “Полтавагаз”, депутат обласної ради Ростислав ГРИНЧАК.
– Ростиславе Івановичу, яка особисто Ваша думка щодо підвищення тарифів?
– Як відомо, рівень життя населення значною мірою залежить від надійності, якості та доступності житлово-комунальних послуг. Ніхто не заперечує, що стан ціноутворення цих послуг у житлово-комунальному господарстві характеризується значними недоліками і вимагає суттєвого удосконалення. Але питання формування тарифів, на мою думку, має бути всебічно вивчене, доцільність підвищення – економічно обґрунтованою. Адже з одного боку в нас опинилося населення, платоспроможність якого, будемо відверто говорити, низька, з іншого – комунальники, які кажуть про критичний стан своїх підприємств.
Та оскільки розмір тарифів безпосередньо впливає на життєвий рівень і платоспроможність населення, то, як на мене, перш ніж підвищувати тарифи на енергоносії і зокрема на природний газ, потрібно було б спочатку подбати про підвищення рівня доходів, покращення соціального захисту вразливих верств населення, розробити державні програми з енергозбереження та стимулювання споживачів для переходу на альтернативні види палива, а вже потім впроваджувати поетапну зміну тарифів за умови прозорого обґрунтування всіх його складових.
– Ростиславе Івановичу, тож на які зміни слід очікувати пересічним українцям з 1 квітня?
– Дійсно, з 1 квітня 2015 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, тільки мінімальний тариф на природний газ для населення підвищено в 3,3 разу.
Із метою удосконалення та спрощення порядку надання житлових субсидій громадянам нашим підприємством до 15 квітня будуть виготовлені та доставлені споживачам 300 000 бланків заяви та декларації про доходи і витрати. Звісно, ці послуги вимагають від товариства додаткових витрат, які не передбачені діючими тарифами на постачання природного газу, але таким чином ми намагаємося надати посильну допомогу малозабезпеченим особам.
– Чи не передбачаєте Ви, що у випадку збільшення тарифів ваше підприємство може отримати неплатежі?
– Звичайно, ризик такий є. Якщо проаналізувати рівень платоспроможності населення на початок 2014–2015 років, то він знизився на 2 відсотки. При цьому заборгованість населення за спожитий газ збільшилася на 28%.
Варто зазначити, що приблизно 62 відсотки обсягу споживання природного газу по наших споживачах припадає на населення. Тож при збільшенні навантаження на сімейний бюджет люди починають замислюватися над варіантами зменшення рівня проплат та заощадження своїх доходів. Як наслідок – відмова від наших послуг у зв’язку із переходом на альтернативні види палива, тобто встановлення котлів, що працюють, наприклад, на деревині, пелетах тощо. Такі випадки ми вже реєстрували як у минулому, так і в поточному роках. Є окремі приклади, коли магазини чи перукарні відмовляються від споживання газу. На рівень наших доходів впливає не тільки неплатоспроможність населення, а й збитковість деяких промислових підприємств, які теж опинилися на межі економічних можливостей.
Всі вищезазначені фактори вже призвели до того, що ми змушені проводити оптимізацію структури підприємства, скорочувати чисельність працівників, економити витрати.
– Чи можливо все-таки економити енергоносії хоча б за допомогою встановлення лічильника?
– Так, одним із способів залишитися з блакитним паливом, але мати важелі економії є встановлення газових лічильників. За наявності побутового лічильника абонент має можливість сплачувати за фактично використаний газ, слідкувати за його споживанням, уникати будь-яких непорозумінь з оплатою.
Встановити лічильник на комерційних засадах можна самостійно, звернувшись до спеціалізованої будівельно-монтажної організації, в тому числі до ПАТ “Полтавагаз”, або дочекатись, поки це зробить газорозподільне підприємство безкоштовно. Відповідно до затверджених графіків останнє до 1 січня 2016 року повинне забезпечити лічильниками газу квартири та приватні будинки, що мають газову плиту і газовий водонагрівач, а до 1 січня 2018 року забезпечити лічильниками оселі тільки з газовою плитою.
Разом з тим значне підвищення цін на витратні матеріали у 2015 році спричинило зростання загальної вартості встановлення газових лічильників більш ніж у 2 рази. Хоча, зі свого боку, розцінки на послуги монтажу ми не змінювали, залишивши їх на рівні 2014 року. Відповідно платне встановлення вузлів обліку залежатиме від обсягу виконаних робіт та вартості використаних матеріалів.
– Кілька слів у підсумку.
– Важливим моментом, на якому хочеться зупинитися, є те, що ПАТ “Полтавагаз” не впливає на норми, тарифи та політику ціноутворення газових послуг. Державне регулювання діяльності суб’єктів господарювання, що проводять діяльність у сферах електроенергетики, теплопостачання, водопостачання, на ринках природного газу, нафти та нафтопродуктів, покладено на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президентові України, і підзвітною Верховній Раді України.
Колектив “Полтавагазу”, як і населення, дуже болісно реагує на підвищення цін, та, на жаль, не має можливостей і не володіє механізмами послаблення тарифного навантаження на споживачів. Ми розуміємо, що необґрунтованість різкого підвищення тарифів може призвести до фінансово-економічного краху багатьох підприємств.
Зважаючи на це, доводиться констатувати, що газопостачальні підприємства стали головними заручниками економічної нестабільності в країні, але, попри всі труднощі, ПАТ “Полтавагаз” буде й надалі постійно поліпшувати рівень обслуговування споживачів та сподіватися, що разом нам усе ж таки вдасться подолати труднощі й не допустити розбалансування стратегічно важливого підприємства.

Віктор ПАНАСЮК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.