І знову – “В гостях у Гоголя”

У рочисто зустрічав своїх гостей VII Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва “В гостях у Гоголя”. Звісно ж, у Полтаві, у залі академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя. Уже традиційно до земляків вийшов і сам автор безсмертних творів (артист Богдан Чернявський), із героями яких глядачі проведуть тут сім вечорів, наголошуючи на тому, що “театр – це така кафедра, з якої можна багато сказати світу добра”.
Із відкриттям фестивалю присутніх привітали голова обласної ради Петро Ворона та керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь.
У цей непростий час ми повинні жити повнокровно, не колінкуючи, не страхаючи один одного, звернувся, цитуючи геніальну Лесю Українку, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк, який приїхав на відкриття фестивалю. Це дійство він назвав символічним для нас усіх, щиро подякував за підтримку представникам міської та обласної влади. Гоголя люблять в усьому світі, по-своєму прочитуючи, але ми, українці, бачимо його на тлі своєї історії і знаємо, що Гоголь підносить Україну до європейських висот, наголосив наш гість.
Затим господарі театру відкрили фестиваль своєю прем’єрною виставою, комедією “Ревізор” в оригінальному трактуванні уже відомого полтавцям київського режисера, заслуженого діяча мистецтв України Юрія Кочевенка. Читаючи твори Миколи Гоголя, ми завжди проектуємо їх на події нашого сьогодення, життя країни. А часом і промовляємо: “Ех, немає Гоголя, щоб про наші проблеми розказати!” А він є, він завжди з нами, наш геніальний земляк. І новий спектакль полтавців уже вкотре це доводить: у новому “Ревізорі” віддзеркалені наші проблеми – над собою сміємося, над собою. І цей трагікомічний сміх – як порція лікувального зілля, що його гірко пити. Але ж взяли собі за мету одужати, оздоровити всю країну.
Гоголівський фестиваль дарує своїм глядачам також вистави за творами нашого земляка “Одруження” (Дніпродзержинський академічний музично-драматичний театр імені Лесі Українки), “Ніч перед Різдвом” (Ніжинський академічний український драматичний театр імені М.М.Коцюбинського), “Сорочинський ярмарок” (Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.Л.Кропивницького), “Вій” (Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені І.Озаркевича), “Мертві душі” (Київський академічний драматичний театр на Подолі), “Майська ніч, або Чудеса у решеті” (Київський академічний обласний музично-драматичний театр імені П.К.Саксаганського з Білої Церкви).
Почесні грамоти, подарунки, а також диплом фестивалю вже одержали гоголівці, передаючи естафету мистецького дійства нашим гостям.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.