Заява

Голові Полтавської обласної ради
пану Вороні П.В.
Голові Полтавської ОДА
пану Головку В.А.

Територіальна громада сіл, селищ і міст Полтавської області обурена бездіяльністю депутатів Полтавської обласної ради, її виконавчих органів та департаменту житлово-комунального господарства Полтавської ОДА.
Територіальна громада Полтавської області, відповідно до чинного законодавства України, визначена власником комунального майна територіальної громади сіл, селищ і міст Полтавської області, в тому числі ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” та КП ПОР “Полтававодоканал”. Громадою були надані певні повноваження Полтавській обласній раді щодо заснування комунальних підприємств, які повинні забезпечити нас, як власників, якісними комунальними послугами, вартість яких погоджена з нами та є адекватною для наших сімейних бюджетів.
Бездіяльність депутатського корпусу та виконавчого комітету Полтавської обласної ради з питання розвитку та реформування житлово-комунального господарства привели до таких наслідків:
Полтавська обласна рада відмовилась від власних повноважень щодо управління комунальним підприємством ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” і передала свої права щодо управління ним до департаменту ЖКГ Полтавської ОДА; комунальні підприємства ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” та КП ПОР “Полтававодоканал” протягом останніх 4 років є планово збитковими; стратегія розвитку галузі в області відсутня; формування тарифів на комунальні послуги проводиться непрозоро, тарифи постійно зростають; споживачам, які не бажають отримувати послуги ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”, підприємство погрожує судовими позовами щодо примусового підключення до мереж централізованого теплопостачання та стягнення відповідних платежів; кадрові призначення керівників комунальних підприємств проводяться без залучення громади, на безальтернативній основі, без проведення конкурсів і оприлюднення програм розвитку підприємств, які ми утримуємо власним рахунком; робота депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства Полтавської обласної ради здійснюється формально, частина депутатів не бере участі у роботі комісії, інша частина депутатів є керівниками комунальних та приватних підприємств у цій галузі, тобто самі створюють умови роботи своїх підприємств, самі їх реалізують та оцінюють; на вимогу громади Полтавська обласна рада створила робочу комісію для вивчення господарсько-фінансового стану комунальних підприємств ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” та КП ПОР “Полтававодоканал”, причому правом голосу в ній наділені тільки депутати. Ефективна робота комісії – саботується: план перевірки – відсутній, відповідальні особи не визначені, термін роботи комісії не витримано, тарифи зростають, а збиткове підприємство ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” робить спроби лобіювати прийняття рішення щодо отримання кредиту в розмірі 24 мільйонів євро; юристами Полтавської обласної ради створено ряд документів, що регламентують правовідносини найманих керівників комунальних підприємств з громадою, як з власником, та Полтавською обласною радою, як засновником цих підприємств, у результаті чого керівники комунальних підприємств отримали всі права власника щодо управління підприємством, розпорядження фінансами та інші права, причому одноосібно.
27 березня 2015 року територіальна громада сіл, селищ і міст Полтавської області під час проведення велелюдного Віче (мітингу) постановила звернутися до голови Полтавської обласної ради та голови Полтавської ОДА з такими вимогами:
негайно скликати позачергову сесію Полтавської обласної ради на 31 березня 2015 року і розглянути такі питання:
1. Продовжити строк роботи комісії з перевірки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств “Полтаватеплоенерго” та “Полтававодоканал”.
2. До завершення роботи комісії з перевірки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств “Полтаватеплоенерго”та “Полтававодоканал” заборонити розгляд питань щодо зміни тарифів на послуги цих підприємств.
3. Для забезпечення ефективності роботи комісії залучити сторонніх фахівців із аудиту та юридичної практики на конкурсних засадах.
4. Результати роботи комісії оприлюднити в засобах масової інформації.
5. Розробити стратегію розвитку підприємств та галузі в Полтавській області, погодити її з громадою, затвердити у встановленому порядку та забезпечити відповідне фінансування.
6. Підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо повернення обласним радам повноважень щодо формування тарифів на теплопостачання, постачання гарячої і холодної води та водовідведення.
7. Підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо скасування заборони про відключення індивідуальних споживачів від мереж з централізованого опалення.
8. Розглянути кадрові питання щодо виконання строку дії контракту з керівником “Полтаватеплоенерго”, який закінчується 13 травня поточного року, розробити умови конкурсу на заміщення вакантної посади.
9. Заслухати звіт керівника департаменту ЖКГ Полтавської ОДА перед громадою щодо проведеної департаментом роботи за 2010–2015 роки та перспективи розвитку галузі.
10. Внести в порядок денний сесії питання щодо звільнення з посади першого заступника голови Полтавської обласної ради Марченка В.О. за бездіяльність і неналежну роботу тимчасової контрольної комісії, яка не виконала рішення XXV сесії VI скликання від 19.12.2014 року щодо відведеного двомісячного терміну її роботи. Розглянути питання щодо скорочення кількості заступників голови Полтавської обласної ради до одного.
11. Звільнити з посади начальника управління майном Полтавської обласної ради Сагайдачного С.Т. за не- виконання Рішення XXIV сесії VІ скликання Полтавської обласної ради від 17.09.2014 року про внесення змін до типової форми контракту, яка затверджена Рішенням XXVII сесії V скликання від 23.06.2010 року.
12. Звільнити з посади начальника департаменту ЖКГ Полтавської ОДА Тонкова О.M. за невиконання Рішення XXVII сесії V скликання від 23.06.2010 р. (Додаток 1, Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств (установ, організацій, закладів), які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, укладання та розірвання з ними контрактів).
13. Провести, з залученням громадськості, службову перевірку на відповідність займаній посаді начальника відділу юридичного забезпечення Полтавської обласної ради Синявського В.М. у зв’язку з його невідповідальним та непрофесійним ставленням до покладених на нього професійних обов’язків щодо забезпечення юридичного контролю за процедурою призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, укладання та розірвання з ними контрактів.
У разі невиконання наших вимог ми, як члени територіальної громади сіл, селищ і міст Полтавської області, залишаємо за собою право здійснювати блокування роботи Полтавської обласної ради, починаючи з 30 березня 2015 року, із залученням народних депутатів України та всіх небайдужих громадян.
У випадку фізичного перешкоджання територіальній громаді для входу до приміщення Полтавської ОДА, яке є власністю територіальної громади, залишаємо за собою право на перекриття руху міського транспорту.

Громадяни України, члени територіальної
громади сіл, селищ і міст Полтавської області.
27 березня 2015 р.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.