Потенціал продовольчої безпеки

У  ТОВ АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, яку очолює досвідчений господарник Павло Кандиба, весняно-польові роботи розпочали ще в середині березня. Тож нині на площі близько 2,7 тисячі гектарів провели підживлення озимої пшениці, яка вийшла із перезимівлі у відмінному стані, й повністю закрили вологу в грунті. А це неабиякий обсяг робіт, адже лани агроформування, до складу якого входять 5 виробничих підрозділів, тобто фактично 5 господарств, мають площу майже 13,2 тисячі гектарів ріллі. Поля сільгосптовариства були підготовлені під майбутній урожай із внесенням необхідної кількості мінеральних добрив ще з осені, розповідає кандидат сільськогосподарських наук, головний агроном агрофірми Григорій Шевель. Минулого року також було внесено 50 тисяч тонн органічних добрив. У господарстві вже посіяли по 400 гектарів ярого ячменю та багаторічних трав, а з 25 березня розпочали сівбу цукрових буряків, під які загалом планується відвести понад 2,4 тисячі гектарів, що більше минулорічних площ. Потужна техніка агроформування за сприятливих погодних умов дає можливість трьома агрегатами посіяти цукристі за 8 діб. А невдовзі, за теплої погоди, тут розпочнуть і сівбу пізніх культур; кукурудзи та сої. Близько 20 відсотків сівозміни відводиться в товаристві під кормову групу. Займаються тут і насінництвом. Торік, наприклад, більш як на 200 гектарах вирощували посівний матеріал люцерни. У нинішньому році 300 гектарів буде відведено ще й під вирощування насіння кращих іноземних і вітчизняних районованих сортів сої.
Слід зазначити, що в АФ “Хорольська” особливо дбайливо ставляться до землі-годувальниці, поля агрофірми вигідно вирізняються від сусідських.
– Площі вирівняні й забезпечені усім технологічно необхідним комплексом. Скажімо, посіви добре розкущеної озимої пшениці нині ще й боронують. Це – додаткові витрати, однак виправдані, бо таким чином ми й вологу на озимині закриваємо, і бур’яни ліквідовуємо, – ділиться хліборобськими секретами Григорій Шевель.
Цінують тут і своїх працівників, яких загалом понад 700. Яскравий приклад цього – преміювання кращих за професією. А такими, скажімо, у номінації “Кращий механізатор агропромхолдингу “Астарта-Київ” у 2014 році стали трактористи-машиністи виробничих підрозділів “Зоря” та імені Халтуріна Юрій Рак і Сергій Хоменко. Саме в день нашого перебування в агрофірмі зазначеним механізаторам, досвід роботи за фахом кожного з яких становить близько 20 років, було вручено Почесні грамоти, підкріплені грошовими преміями по 10 тисяч гривень.
***
На жаль, нинішня весна додала клопотів та тривог хліборобам. І економічних, і не тільки… Та вони добре знають, що вродить лише засіяна нива. Тож і поспішають, попри примхи погоди, вчасно впоратися в полі, бо весняний день рік годує і закладає потенціал продовольчої безпеки.

На сівбі цукрових буряків механізатори Леонід Ветущенко, Григорій Криворучко, провідний агроном Олександр Несен, механізатор Віктор Павлюк, головний інженер ТОВ АФ “Хорольська”  Алдаберген Наурзбеков, провідний інженер ВП “Зоря” Анатолій Михайленко, директор ВП “Зоря” Андрій Масляний.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
 “Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.