Пошук оптимальних рішень

На порозі – один із найскладніших оздоровчих сезонів. Таким назвав літо-2015 начальник головного управління держсанепідемслужби в області Сергій Макєєв на розширеному засіданні обласного штабу з організації оздоровлення та відпочинку дітей.
Про хід підготовки до цьогорічної оздоровчої кампанії доповідала начальник відділу в справах сім’ї та молоді ОДА Наталія Шкоденко. За попередніми даними місцевих органів виконавчої влади, всього буде охоплено відпочинком та оздоровленням 62 837 школярів – трохи більше 45 відсотків від загальної кількості дітей області. До оздоровчого сезону готуються 757 пришкільних або за місцем проживання закладів і 30 позаміських.
За оперативними даними, на проведення цьогорічної оздоровчої кампанії планується залучити 46 мільйонів 761 тисячу гривень, що майже на 20 мільйонів менше у порівнянні з минулим роком. Одна з причин зменшення фінансування – припинення чинності Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності”. Цим законом багато років поспіль було передбачено соціальні послуги з оздоровлення дітей застрахованих осіб. Коштами фонду відчутно здешевлювалися путівки, зміцнювалася база оздоровчих закладів. Лише у нашій області минулоріч використано фондом майже 13 мільйонів гривень на оздоровлення більш як 12 тисяч дітей. Тому зараз потрібна більш тісна співпраця з профспілками, іншими фондами, роботодавцями.
В області є досвід оздоровлення дітей працівників промислових підприємств. “Полтаванафтогаз”, “Кременчуцький завод дорожніх машин”, “Полтаваобленерго”, “Укртатнафта” мають у сфері впливу або в управлінні дитячі табори, відпочинок у яких включений до соціального пакета. Найнезахищенішими залишаються діти працівників бюджетної сфери, соціальної сфери села, діти, що виховуються у соціально вразливих сім’ях.
Першочергово забезпечуватимуться путівками діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з багатодітних та малозабезпечених сімей, талановиті й обдаровані, діти-інваліди, переселенці. У заміських закладах коштом обласного бюджету оздоровлюватимуться діти з інтернатних закладів.
На зібранні було представлено проект обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей на 2015–2019 роки. Найемоційнішим у обговоренні був виступ голови постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури Івана Гальченка. Якщо сьогодні середня вартість путівки до табору становить 3,5 тисячі гривень, то важко передбачити, скільки вона коштуватиме після
1 квітня, враховуючи нові тарифи. Як наголосив Іван Гальченко, досі забезпечувати дітей путівками допомагали фонди соцстраху. На запит кременчужан із цього приводу до міністра соціальної політики надійшла відповідь: такого фінансування не існує у жодній європейській країні. Але чи є у європейських країнах такі табори й такі зарплати? “Європейський” батько за тисячу євро оздоровить дитину і без державної підтримки. Що робити зі своїми дітьми нашим освітянам, медикам, усім, хто “загнаний у бюджетну сітку”, де не вистачає грошей на зарплату? В таборі “Ерудит” при Кременчуцькому педучилищі щороку одна зміна влітку приймала переможців олімпіад, друга – переможців конкурсних робіт МАНу, третя – дітей педагогів. Тепер треба шукати якийсь вихід для узаконення оздоровлення останньої категорії.
Учасники обговорення висловили ряд зауважень і пропозицій, які буде узагальнено. Пошуки оптимальних рішень продовжаться.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.