Відновлюються ярмарки вихідного дня

Минулої суботи, 21 березня, на вулиці Новобазарній поблизу Центрального ринку Полтави було особливо людно. Адже тут розмістили свої торгові палатки сільгоспвиробники та переробники продовольчої продукції. Їхні товари, які реалізуються без посередників, зазвичай дешевші відсотків на 30, а то й на всі 50. Придбати продукцію за такими цінами було чимало охочих. Скажімо, Ланнівський цукрозавод Карлівського району продавав цукор по 475 гривень за мішок (50 кілограмів). По 500 гривень за мішок, тобто фактично по 10 гривень за кілограм, реалізовували свою продукцію представники Глобинського цукрозаводу. Борошно по 7 гривень за кілограм, щоправда, в упаковці по 50 кілограмів, продавало ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” Держкомрезерву України, а поряд – хліб і хлібобулочні вироби без торговельної націнки (гривні на 2 за буханець дешевше) продавали представники комбінату “Полтавахліб-3”. Щоправда, купувати цукор і борошно, так би мовити, дрібним оптом, по 50 кілограмів, були готові далеко не всі полтавці, тож частина цієї продукції потрапила до рук перекупників, які збували її тут таки, на Центральному ринку Полтави, але вже за іншою, значно вищою, ціною. За словами покупців, недостатньою була й рекламна кампанія про місце та день проведення ярмарку вихідного дня. І все ж споживачі були задоволені представленими на ярмарку дешевшими і якіснішими продуктами.
Чи не найбільша черга протягом усього часу проведення ярмарку була біля продукції, яку реалізувало фермерське господарство (ФГ) “Щаслива доля” Полтавського району. Бо придбати практично всі якісні, місцевого виробництва, борщові складові – цибулю, моркву, буряк, капусту, картоплю – за ціною 3–3,5 гривні за кілограм, то нині справжня удача для будь-якої господині. Як наголосив засновник ФГ Василь Бурлака, фермери готові продавати овочі й картоплю за дешевшими, ніж у торгових мережах, цінами, оскільки виробникам це вигідно. Тільки б їх забезпечили постійними місцями для реалізації, бо траплялися випадки, коли виробників-аграріїв виганяли з ринку чи скуповували оптом їхню більш дешеву продукцію для перепродажу.
Були на ярмарку й саджанці фруктових дерев, і м’ясна продукція, овочі та олія від ТОВ “Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району, а ТОВ “Аграрник ЛТД” Решетилівського району реалізовував молодняк кролів і перепелів та смачні місцеві яблука. Згущене молоко, твердий сир та масло пропонувало ТОВ “Гадячсир”. Одним словом, поярмаркували на славу.
Як зазначив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов (саме фахівці цієї установи організовували ярмарок сільськогосподарської продукції), цього разу до участі в ярмаркуванні запрошували представників наближених до обласного центру районів, адже нині аграрії здебільшого задіяні на проведенні посівної кампанії. У подальшому ж буде відпрацьовано графік учасників, із тим, щоб практично всі райони могли представити полтавцям свою продукцію. Сергій Фролов також вкотре наголосив, що дефіциту сільськогосподарської продукції на Полтавщині, як і в цілому в Україні, немає, а відновлені ярмарки вихідного дня, на його думку, дозволять стабілізувати цінову ситуацію на споживчому ринку.
Оглянули торгові ряди і голова облдержадміністрації Валерій Головко, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, керівники профільних структур.
– Наша мета – впливати на регулювання цін на споживчому ринку. Один із механізмів – інтервенції продовольчої продукції із залученням наших сільгоспвиробників і переробників, – наголосив Валерій Головко. – Нині ми визначаємося, де ліпше проводити ярмарки вихідного дня, з тим, щоб у подальшому забезпечити постійне місце для реалізації сільськогосподарської продукції. Так буде зручніше і для продавців, і для покупців. Тож прохання до останніх – приходити й купувати саме у виробників. Сподіваюся, що наступного разу ми врахуємо всі проблемні питання і зробимо все для покращення організації ярмарку.
Голова облдержадміністрації також наголосив на необхідності моніторингу ситуації на споживчому ринку територіальним відділенням Антимонопольного комітету України, з тим, щоб його фахівці дали свою оцінку коливанням цін на продовольчі товари.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.