Очистить шкіру

“Розкажіть, будь ласка, при яких шкірних захворюваннях можна використовувати чистотіл”.
С.С. РИБАК.

Для медичного використання заготовляють траву чистотілу звичайного під час її буйного цвітіння. Її зрізують ножами або жнуть серпами. Сушать у теплих, добре провітрюваних приміщеннях. Зберігають у щільній тарі окремо від інших рослин, оскільки чистотіл звичайний отруйний.
У траві чистотілу звичайного знайдено алкалоїди (0,27– 2,25%) хелідонін, протопін, хелеритрин, сангвінарин, дигідросангвінарин, дигідрохелеритрин, коризамін, хелірубін, спартеїн, берберин тощо. Виявлено також холін, гістамін, летку олію (0,01%), сапоніни, аскорбінову кислоту (170 мг%), флавоноїди, каротин, дубильні речовини (понад 7%), фітонциди, ретинол (понад 14 мг%), а також органічні кислоти (1,4–4,32%): бурштинову, яблучну, цитринову.
Галенові препарати чистотілу звичайного широко застосовують у народній медицині як жовчогінний, спазмолітичний, протизапальний, сечогінний, седативний та знеболювальний засоби. Ними лікують туберкульоз шкіри, псоріаз, бородавки, папіломатоз гортані, поліпоз товстої кишки. Беруть столову ложку подрібненої рослини, заливають склянкою окропу, настоюють 2 години. П’ють по 50–100 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Для лікування папіломатозу гортані, поліпозу товстої кишки, поліпозу шлунку, онкологічних захворювань шлунку та стравоходу використовують траву чистотілу звичайного в поєднанні з травою вересу звичайного, золототисячника звичайного, медунки лікарської, коренями цикорію дикого, плодами шипшини коричної, травою чаполочі запашної, листками омели білої у співвідношенні 1:4:1:4:4:2:1:1. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 5 хвилин, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
При злоякісних пухлинах прямої кишки спочатку ставлять очисну клізму, а згодом уводять відвар. Це роблять щоденно протягом 10–20 діб або через день.
При лікуванні нейродермітів, екземи, псоріазу, бешихових уражень шкіри для бальнеологічних процедур використовують суміш трави чистотілу звичайного, материнки звичайної, коренів цикорію дикого, трави споришу звичайного, шишок хмелю звичайного, коренів з кореневищами синюхи блакитної, плодів глоду колючого, шипшини коричної у співвідношенні 1:2:4:2:2: 2:4:2. Беруть 300 г суміші, заливають 10 л води, кип’ятять на малому вогні 10 хвилин, настоюють 30 хвилин, фільтрують і доливають до ванни. Ванни приймають 2–3 рази на тиждень протягом місяця. Температура води при псоріазі не повинна перевищувати 25°С.
Як уже зазначалося, чистотіл звичайний належить до отруйних рослин, і при вживанні його препаратів усередину слід бути обережним, не перевищувати рекомендованих доз.
При епілепсії, ядусі, стенокардії, вагітності вживання препаратів чистотілу звичайного як усередину, так і для зовнішнього застосування протипоказане.
Для лікування бородавок поєднують сік чистотілу звичайного з 10-процентною настойкою прополісу. Беруть сік чистотілу звичайного та настойку прополісу в співвідношенні 1:5. Бинт чи марлю, складені в 4 шари, змочують у рідині й прикладають до бородавок, мозолів, лишаїв та грибкових уражень шкіри двічі на добу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.