Красиву посмішку плекаймо з дитинства

Навряд чи хтось заперечить, що краса людини значною мірою залежить від краси її зубів. Проте 90 відсотків українців мають зубощелепні аномалії. Усунути їх, повернути пацієнту чарівну посмішку і впевненість у собі – завдання лікаря-ортодонта.
Саме про цю сферу стоматології наша розмова із завідувачем кафедри післядипломної освіти лікарів-ортодонтів вищого державного навчального закладу “Українська медична стоматологічна академія”, доктором медичних наук, професором Вірою КУРОЄДОВОЮ.

– Віро Дмитрівно, за кордоном людина з брекетами почувається цілком вільно. Наскільки в нас розвинутий напрямок стоматології – ортодонтія, чи добре освічені батьки, аби вчасно звертатися за допомогою до цих лікарів?
– Слово “ортодонтія” в перекладі з латинської означає “рівний прямий зуб”. Ця наука бере початок із 1899 року, з наукових праць американського вченого Едварда Енгля, чиї дослідження не втрачають своєї актуальності й сьогодні. Наразі українська ортодонтія йде врівень зі світовою, а у світі, на жаль, зубощелепні аномалії набирають все більшого поширення. Причина в тому, що зубні щелепи – це кісткова тканина, яка з часом втрачає такі необхідні для неї кальцій, калій, фосфор. Людство страждає ферментопатією, коли ці мінерали просто не засвоюються. Остеопороз – хвороба літніх людей – сьогодні, на жаль, значно помолодшав.
– Які зубощелепні аномалії нині найбільш поширені?
– Насамперед це надмірна скупченість зубів, аномалії прикусу: так звана прогнатія (коли верхня щелепа більш розвинута, ніж нижня, і нависає над нижньою) і прогенія (коли нижня щелепа висунута вперед, зустрічається рідше). Важливо лікувати такі аномалії комплексно, коли оцінюють порушення і приймають спільне рішення кілька фахівців-стоматологів: ортодонт, терапевт, хірург, пародонтолог.
– Як вчасно розпізнати зубощелепну аномалію у дитини?
– Батькам треба знати п’ять основних функцій правильного прикусу: жування, ковтання, дихання, мова, змикання губів. Якщо якась із них порушена, а морфологічні зміни ще не настали, слід обов’язково показати дитину фахівцю. Наприклад, у дитини відкритий рот, вона погано вимовляє звуки й слова, спроквола пережовує їжу – це вже привід для занепокоєння. І чим менша дитина за віком, тим простіше, в ігровій формі, даватимуться їй процедури (гімнастика, масаж), тим легшою буде для неї ортодонтична конструкція. У віці від 6 до 9 років ці можливості вже втрачені, лікування буде більш тривалим. Вибудовуючи нову модель медицини, ми, на превеликий жаль, знехтували старим досвідом профілактичних оглядів, коли лікарі-ортодонти регулярно проводили диспансеризацію в дитячих колективах. Нині це покладається на батьків, які мають вірити в те, що ортодонтія здатна творити дива. Треба тільки знати, в який час природа надала найбільш оптимальний шанс скористатися цим. Головна вимога – двічі на рік показувати дитину стоматологу.
– Де в нашому місті лікують зубощелепні аномалії і яким чином?
– Це успішно робимо ми на нашій кафедрі. Добре виконують таке лікування спеціалісти Полтавської міської дитячої стоматологічної поліклініки, цим також займаються кафедра ортодонтії, де навчаються студенти, та ряд приватних клінік. Апарати для лікування таких аномалій бувають знімні й незнімні. Незнімні металеві конструкції, відомі як брекет-системи, призначають зазвичай у більш пізньому віці. Вчені нашої кафедри розробили чимало апаратів власної авторської конструкції. Один із останніх – знімний пластмасовий апарат із вестибулярним базисом, який значно скорочує термін лікування скупченості зубів у дітей віком 6–9 років. Він комфортніший та ефективніший за традиційний і уже використовується у багатьох регіонах України.
– Що б Ви порадили своїм пацієнтам?
– Батькам я б радила бути уважними і вчасно показувати дітей стоматологу-ортодонту, тому що красиву посмішку треба плекати з дитинства. Згодом це додасть вашим дітям впевненості у житті. Дорослим пацієнтам хочу побажати терпіння, адже лікування у зрілому віці тривале і непросте, але воно робить людину красивою та успішною.

Розмову вів Андрій КАРПЕНКО.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.