Фатальний рейс забрав дев’ять життів

Минулого понеділка, 16 березня, близько сьомої години на 375-му кілометрі автодороги Київ–Харків, поблизу села Зеленківка Чутівського району, вантажний автомобіль “ДАФ” зіткнувся із мікроавтобусом “Фольксваген”. Як повідомили у прес-службі УДАІ УМВС України в Полтавській області, вантажівка виїхала на зустрічну смугу, по якій у бік Харкова рухався мікроавтобус. У маршрутці перебували 15 пасажирів та водій. Унаслідок зіткнення сім осіб загинули на місці ДТП, дві людини померли в лікарні, а ще сім – із тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості перебувають на лікуванні в медичних закладах. Серед загиблих – і водій мікроавтобуса – 45-річний полтавець. Майже всі пасажири “Фольксвагена” – мешканці Полтави у віці від 31 до 69 років, переважно жінки. Того дня, за словами родичів потерпілих, вони їхали на харківський ринок “Барабашово”.
Для того, щоб підняти автомобілі з кювету, довелося задіяти великовагову техніку рятувальників.
– Було залучено три одиниці техніки пожежно-рятувального і спеціального призначення, тягач і кран-п’ятитонник, – розповіла начальник сектора зв’язків з громадськістю та ЗМІ ГУ ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко. – Загалом у ліквідації аварії взяли участь 35 чоловік особового складу головного управління ДСНС України у Полтавській області. На місці події працював психолог ДСНС, який надав кваліфіковану допомогу близьким та рідним загиблих і постраждалим у ДТП.
Водій “ДАФа” – 48-річний харків’янин. У вантажівці він перевозив напої та продукти харчування. Водій отримав   травми. За його словами, спричинило трагедію те, що під час руху на колесі його авто лопнула шина, внаслідок чого машину занесло на смугу зустрічного руху. Однак остаточну причину автоаварії зможе встановити лише відповідна кваліфікована експертиза. Після надання медичної допомоги, поінформували правоохоронці, водія “ДАФа” затримали згідно зі статтею 208 Кримінально-процесуального кодексу України. На місці події понад десять годин працювала слідчо-оперативна група міліції, рятувальники та медики. Головний лікар Чутівської центральної районної лікарні Юрій Рибак розповів, що у госпіталізованих травми голови, черепно-мозкові травми, струси мозку, переломи рук, ніг і пошкодження внутрішніх органів.
За фактом ДТП відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвело до загибелі кількох осіб). Санкція вказаної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.
Трагедія викликала резонанс на державному рівні. Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив надати фінансову допомогу сім`ям загиблих у результаті дорожньо-транспортної аварії. Про це він заявив на засіданні Державної комісії з надзвичайних ситуацій. “І вантажний автомобіль, і пасажирський автобус не мали відповідної технічної документації і були переобладнані без належних дозвільних документів”, – підкреслив Глава Уряду. Він назвав неприпустимим рівень смертності внаслідок ДТП і підкреслив, що в 2014 році смертність на дорогах зросла на 22 відсотки. Арсеній Яценюк наголосив на необхідності того, аби транспортні засоби, що здійснюють пасажирські перевезення, відповідали європейським стандартам.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона висловили співчуття сім’ям полтавців, рідні яких трагічно загинули в результаті ДТП поблизу села Зеленківка Чутівського району, і запевнили, що обласна влада зробить усе можливе, щоб надати відповідну допомогу, повідомляє сайт ОКІА “Новини Полтавщини”. 17 березня згідно зі спільним розпорядженням голови облдержадміністрації, голови обласної ради на Полтавщині було оголошено днем жалоби. На всій території області о 12-й годині пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
У зв’язку з трагедією на будівлях і спорудах державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій приспустили державні прапори. Було відмінено розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внесено відповідні зміни до програм теле- та радіопередач.
Розслідування причин автокатастрофи триває.

Богдан ЛЕБІДЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.