Заступниця і покровителька

Козельщинська ікона Божої Матері належить до найбільш шанованих. Дослідники вважають, що вона італійського походження. Велике свято на честь святині православні віруючі відзначають 6 березня. 1881 року в цей день Пресвята Богородиця явила через Свій образ велике чудо зцілення. Хвилююча й велична історія пов’язана з Полтавщиною і понині кличе тисячі паломників з різних країн вирушати до Козельщинського Різдва Пресвятої Богородиці монастиря, щоб вклонитися святині.  

У ХІХ столітті ікона знаходилася в містечку Козельщина Полтавської губернії і була сімейною святинею відомої родини Капністів. Саме тут Пресвята Богородиця прославила Свій образ, зціливши тяжкохвору дочку графа Володимира Івановича Капніста. Юній пані не могли допомогти ні визнані медики-світила, ні лікування мінеральними водами та гірським повітрям на Кавказі. У Марії раптово проявилася й швидко прогресувала патологія суглобів. Життя дівчини перетворилося на суцільні муки.
Останньою надією хворої та її батьків був зарубіжний професор, знаменитий невропатолог Шарко. Збираючись на зустріч із ним, мати порадила доньці взяти образ Божої Матері, почистити на ньому ризу й щиро помолитися Заступниці, прохаючи про своє одужання. Притиснувши до грудей святу ікону, хвора дівчина так і зробила. Ревна, гаряча молитва немічної страдниці була почута, й незабаром Марія відчула силу в руках і ногах.  Вона стала вільно ходити по кімнаті, продовжуючи благоговійно тримати в руках образ Божої Матері.
Із благословення архієпископа Полтавського    Іоанна 23 квітня 1881-го чудотворну ікону перенесли в спеціально облаштовану тимчасову каплицю. Кожен день з раннього ранку не вщухали перед образом молебний спів і читання акафістів. У 1882 році був зведений храм, а 1 березня 1885-го заснована жіноча громада, яку 17 лютого 1891-го перетворили в жіночий монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці. З 1929 року (коли монастир був закритий) святиню переховували від знавіснілих більшовиків-атеїстів черниці, і тільки 23 лютого 1993-го насельниці відродженої обителі на чолі з  ігуменею Іраїдою зі сльозами на очах зустрічали свою “Заступницю і покровительку”. Відтоді  чудотворний образ знаходиться в Козельщинському Різдва Пресвятої Богородиці монастирі.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.