Весна, квіти, ніжність, вірність…

Цифра “8”, крім позначення числа, означає ще й безкінечність. Безкінечно можна продовжувати синонімічний ряд: весна, квіти, ніжність, любов, загадковість, краса… І все це про Жінку – нашу українську Мадонну з полісся, степу, поділля, гірських полонин.
Спробуй збагни цю незглибиму таїну продовження роду, цю стійкість і незламність Берегинь народу. Сьогодні вони, як і в прадавні віки, і в новіші часи, боронять рідну землю від орд чужинців та доморощених запроданців. Хто – на полі брані, хто – в госпіталі, московському казематі, волонтерському об’єднанні. Все частіше чуємо повідомлення про жінок поважного віку, пенсіонерок, а простіше кажучи, бабусь, які віддають свої останні збереження, відкладені “про чорний день”, на потреби українського війська. Віддають останнє, щоб той чорний день не настав. Молода вдова померлого від тяжких фронтових ран захисника Вітчизни віддає військові зібрані небайдужими людьми ще за життя її скаліченого чоловіка чималі кошти. “Впевнена, що чоловік зробив би так само”, – скупо коментує вона свій вчинок. Кажуть, мистецтво – це вираження найскладніших істин найпростішими способами. У такій справді святій простоті – не мистецтво, а генетична потреба і здатність зберегти віру, любов до Батьківщини, родинне вогнище, у світлі й теплі якого проростають духовні та матеріальні паростки незнищенності нації. Чи усвідомлюють це “державні мужі” й сучасні скоробагатьки, вирішивши, що вони – національна еліта? Питання, звісно, риторичне. Але відповідь і відповідальність прийдуть. Та то вже зовсім інша історія.
…Війна підступно увірвалася у наше життя. У цієї гібридної поторочі не жіноче обличчя, як, власне, й не чоловіче. Їй протистоїть краса. Краса і велич духу. Тож знову повертаємося до асоціативного ряду: весна, квіти, ніжність, загадковість, мужність, вірність – усе це про Жінку. Спробуй збагни безкінечність…

Олександр МАКАРЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.