Проблеми комунального господарства

Під головуванням Степана Бульби пройшло засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, у роботі якого взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, керівники структурних підрозділів, обласних комунальних підприємств, представники громадських організацій.
Зокрема у порядку контролю комісія вивчила реалізацію обласних програм поводження з твердими побутовими відходами на 2012-2018 роки, “Питна вода Полтавщини”, регіональної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад міст, селищ та сіл Полтавської області на 2012–2015 роки та стан виконання в області вимог Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”. Доповідав директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков.
Завдання Програми поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у частині будівництва сміттєпереробних заводів та полігонів практично не виконані у зв’язку з недостатнім фінансуванням та відсутністю інвесторів. Найбільшу стурбованість депутатів викликає ситуація з ТПВ у Полтаві, де й досі не запроваджено систему роздільного збирання сміття.
У виступах депутатів та громадських активістів наголошувалося, що на Макухівському полігоні поблизу обласного центру роками задіюються тіньові схеми, коли люди без певного місця проживання складують скло, папір, пластик, метал, який потім забирають вантажівки та вивозять у невідомому напрямку. Як зауважив Петро Ворона, обласна рада неодноразово звертала увагу контролюючих органів на протизаконну бізнесову діяльність певних осіб, але питання залишається відкритим. Тож у черговий раз вирішили звернутися до УМВС області, головуправління Державної фіскальної служби в області з вимогою провести відповідні перевірки та вжити дієвих заходів.
Не краще ситуація з гуртожитками. Нині в області 141 гуртожиток, що підпадає під дію вищеназваного закону. Із запланованих до передачі у комунальну власність у минулому році 14 гуртожитків фактично передано лише 2. Причина – у відсутності бажання місцевих рад приймати будівлі та виділяти необхідні для цього фінансові ресурси. Відтак громадяни позбавлені права створювати ОСББ, приватизувати житло. Комісія підтримала пропозицію Володимира Марченка – рекомендувати розглянути дане питання на колегії ОДА.
Більшість заходів програми “Питна вода Полтавщини” виконані, зокрема у 2014 році на роботи з розвитку водопровідно-каналізаційного господарства спрямовано майже 50 мільйонів гривень, що становить 138 відсотків від плану. Цю інформацію комісія взяла до відома.
Депутати підтримали надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ і міст області мереж водопостачання та водовідведення. У “Різному” громадські активісти порушили проблему спрощення процедури повірки лічильників води, що відповідає інтересам споживачів.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.