Корисні поради проти застуди

Щоб посилити опірність організму, варто якомога частіше вживати куркуму як приправу до їжі. Вона має бактерицидні властивості, покращує процес травлення, попереджає метеоризм, допомагає зберегти корисну мікрофлору товстого кишківника. Про куркуму повинні завжди пам’ятати ті, хто віддає перевагу їжі з високим вмістом білків – бобовим, молочним продуктам.
Одним із засобів лікування застуди є вдихання ароматних парів куркуми при підігріванні порошку на сковорідці. Це дійство бажано повторювати через кожну годину. При запаленні горла із куркуми роблять полоскання (на склянку води по 3 грами куркуми й солі, краще – морської). Результат не забариться.
Якщо простуда створює дискомфорт (головний біль, нежить, ломоту в тілі), варто прийняти імбирну ванну. Мішечок із тканини з тертим імбиром прив’язують до крана таким чином, щоб струмінь гарячої води протікав крізь нього. Ванну приймають не більше 10 хвилин.
Кожному відомо, які неприємні відчуття дає закладеність носа. Щоб позбутися цього, носові пазухи можна натирати пастою із тертого імбирного кореня, розведеного гарячою водою. Інколи може виникати відчуття печії, але воно швидко мине, навіть не залишить червоних плям на шкірі. Головні болі можна зняти, наносячи таку пасту на лоб.
При закладеності носа також зарадить порошок із кореня аїру (в народі – лепехи). Корінь розтирають на пудру і втягують у ніздрі. Процедура зазвичай супроводжується чханням, при якому дихальні шляхи швидко очищуються.
При сухому кашлі корисно смоктати гвоздику зі шматочком цукру, щоб уникнути неприємного відчуття печії в роті.
При вологому кашлі дуже корисний пряний чай, що нагадує добре відомий нам глінтвейн. Рецепт його виготовлення такий: половина чайної ложечки імбиру, по дрібці меленої гвоздики, кориці й кардамону заливають окропом (200 мл) і витримують 5–10 хвилин на слабкому вогні. Засіб досить сильний, більше однієї дози його вживати не варто, щоб не спровокувати тахікардію.
При простуді дуже помічний мед із топленим маслом. Але слід пам’ятати: мед при нагріванні вище 40 градусів втрачає усі цілющі властивості й перетворюється з нектару на отруту, що засмічує травний тракт і продукує токсини.

Лідія ЧЕРПАКОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.