Війна болем стукає у наші серця

Велика полтавська родина долучилася до Всеукраїнської мирної ходи єдності “Я – Волноваха”. У неділю, 18 січня, мешканці та гості Полтави зібралися на площі перед адмінбудівлею, що по вулиці Жовтневій, 45, щоб вшанувати пам’ять мирних українців, які загинули внаслідок жорстокого обстрілу терористів, усіх полеглих на Донбасі.

13 січня лихо сколихнуло не лише Україну, а й увесь світ. Поблизу селища Волноваха Донецької області терористами був розстріляний автобус із мирними жителями. 13 пасажирів автобуса загинули. Уся Україна об’єдналася і вшанувала мирною ходою, яка пройшла у багатьох містах нашої держави, пам’ять невинно розстріляних. Полтавці вийшли із плакатами “Я Волноваха”, “Ні” тероризму! “Ні” війні!”, “Зупинити російський тероризм”, державною символікою, квітами, обвитими траурними стрічками…
“Благаємо Тебе, Боже, благослови нашу Батьківщину. Долю, щастя їй дай!” – стоголоссям пролунало над містом. Полтавська родина об’єдналася у спільній молитві за Україну і хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв нав’язаної нам кремлівськими правителями війни.
DSC_0165– Сьогодні в Україні йде війна – жахлива і підступна, – наголосив у виступі на мітингу голова обласної ради Петро Ворона. – Нині ми повинні бути єдиними. На Сході гинуть невинні люди, яких залякала яничарська система. Трагедія повторюється майже щоденно. Якщо наші війська, які стоять там, як правило, тільки мовчать або дають відповідь на вогонь, то терористи не шкодують нікого. Ця війна нас усіх об’єднала. Зараз починається чергова хвиля мобілізації. Кожен чоловік, який може тримати автомат, повинен брати до рук зброю і йти змінювати хлопців, які воюють уже рік, які не бачили своїх рідних. Сьогодні ми пом’янемо наших Героїв. Дуже хочеться, щоб усі, хто поліг за Батьківщину, ніколи не були забутими. А ще більше хочу, щоб настав мир і закінчилася війна. Слава Україні!
Активісти декламували патріотичні вірші й говорили про ситуацію в країні. У мітингу взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
– У Полтаві не повинно бути байдужих людей. До таких заходів слід долучатися усім. Я більше тридцяти разів їздила із волонтерами на буремний Схід. І те, що ми там бачимо, – жах! Хочу, щоб ми менше говорили, а більше діяли. Ми повинні допомагати нашим захисникам, а до нашої влади мусимо бути вимогливими. Хочу, щоб наші хлопці обробляли землю, а не шукали міни, “подаровані” терористами, – зазначила координатор ліги громадських організацій “Полтавська громада” Віра Маслак.
DSC_0408Полтавська родина пройшла мирною ходою із хоругвами й державною символікою від адмінбудівлі до Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП.
У той час у Свято-Успенському кафедральному соборі відспівували захисника Вітчизни Дмитра Гречка, який загинув від осколкових поранень на буремному Сході, під містом Дебальцеве.
– Сьогодні уся країна переживає скорботу. На нашу землю прийшло велике зло. І тільки глухий чи сліпий не зможе зрозуміти, що українці ніколи не воювали з українцями, що це не громадянська війна. Україна воює із підступним ворогом, який окупував частину наших земель і розв’язав цю криваву війну. Напередодні великого свята Хрещення Господнього у нас подвійна скорбота – ми сумуємо за жертвами кривавого теракту, що стався поблизу селища Волноваха на Донеччині, й сумуємо за Героєм, який віддав своє життя за наші мир і спокій. Господь показує, до чого приводить оте зло війни – неправдивої, штучно створеної, яка супроводжується підступом і лукавством. Якби не наші захисники-добровольці, війна прийшла б до нас. Із болем і скорботою у серці ми повинні прийняти цю реальність. “Душу й тіло ми положим за нашу свободу”, бо тільки вільна людина може жити й творити. Війна, яка стукає болем у наші серця, повинна нас змінити. Те, що ми переможемо, – немає сумніву. На нашому боці правда, а де правда – там Бог, а де Бог – там перемога, – говорив у проповіді архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП – владика Федір.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
Олег Журавльов (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.