Улюблене заняття для дитини

Іноді дитяче захоплення стає справою всього життя. Але буває, що дитина ніяк не може визначитись, що ж їй більше до душі. Тоді мудрі батьки мають розгледіти зацікавлення, здібності, устремління до динамічної чи спокійнішої діяльності й спрямувати інтереси сина чи донечки у потрібне русло.
Дуже рідко буває, щоб діти одразу знайшли себе, визначили, яке захоплення для них найкраще. Переважно нинішні діти, як і свого часу їхні батьки, відразу відвідують багато різних гуртків, поки зупиняться на одному чи двох.
• Пам’ятайте, що світ для дитини сповнений цікавих таємниць, які хочеться розкривати – це ж дуже захоплює. Тому в дітей виникає таке різноманіття інтересів. Вони постійно в пошуку, і сфери, які цікавлять, можуть змінюватися кардинально. Сьогодні захоплює одне, завтра – зовсім інше. Не треба в такому разі докоряти дитині, що вона несерйозна. Скажімо, спочатку малюку подобається складати пазли, потім приваблює малювання, пізніше – рукоділля, майстрування. Несподівано дитина може попросити вас завести домашню тварину, адже у друга (подруги) вже є собачка…
• Захоплення змінюються і з інших причин. Приміром, заняття в спортивній секції можуть не сподобатися сором’язливому малюку, який почуватиме себе невпевнено, а активного, котрий звик ганяти м’яча у дворі за будь-якої погоди, не посадиш за випилювання чи склеювання моделей кораблів. Та чи інша справа швидко набридає, якщо не виправдала сподівань, не принесла успіху.
• Для дорослих великий клопіт, якщо захоплення дитини швидко змінюються. Сьогодні вона просить купити набір для творчості, завтра вимагає новий велосипед чи фотоапарат. Але з іншого боку, стримувати бажання пізнати щось нове – не дуже добре. У розумних межах дайте дитині можливість спробувати різні речі, які її цікавлять. Або самі зацікавте чимось таким, чого вона досі не бачила. Зараз існує безліч технік для умілих рук – можна робити ґудзики, листівки, мило, декорувати різні предмети, не кажучи вже про традиційні види рукоділля.
• Коли у дитини з’явиться корисне захоплення – допоможіть, похваліть, висловіть свою зацікавленість. Добре було б виділити спеціальну поличку чи шухляду, куди буде складатися все, пов’язане з цим.
Заняття з урахуванням темпераменту
• Дозволяючи або забороняючи щось, ви визначаєте долю дитини на довгі роки. Тут важливо не помилитися в своєму рішенні, щоб не вийшло так, що ви змушуєте  дитину займатися тим, чого хочеться вам, а не їй. Тому враховуйте особливості її характеру.
• Так, холерикам – активним, енергійним, непосидючим – будуть цікаві рухливі веселі ігри, заняття спортом. Підбирайте те, що розвиватиме маленьку особистість, щоб її сили витрачалися не тільки на різні витівки.
• Меланхолікам – вразливим, мрійливим – до душі будуть спільні з мамою, татом або товаришами заняття: ліплення, малювання, науково-технічна творчість, хенд-мейд.
• Маленькі сангвініки зазвичай не граються довго однією іграшкою – вони здатні випробувати багато занять, поставити експерименти. Якщо придбаєте такій дитині набір юного хіміка, нехай розбирається з ним під вашим керівництвом.  Заохочуйте дитину займатися тим, що цікаво їй, – рано чи пізно вона зробить свій остаточний вибір.
• У спокійного флегматика потрібно розвивати допитливість. Купіть не просто книжку для розфарбування, а з ігровими творчими завданнями. Такій дитині цікаво все пізнавальне, приміром, захоплення, пов’язані з природою.
• Завжди будьте уважними до дитини, щоб у потрібний момент допомогти їй повною мірою реалізувати себе в обраній справі. Чим менше рамок і заборон ви ставитимете дитині, тим більш товариською, допитливою, вільною в своїх судженнях вона зростатиме.

Підготувала
Анна ДОРОШЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.