Розслідування резонансних кримінальних справ

Досудове розслідування у кримінальному провадженні по факту вбивства судді Автозаводського районного суду Кременчука Олександра Лободенка та Крменчуцького міського голови Олега Бабаєва завершено. Про це на прес-конференції, яка відбулася 30 грудня 2014 року, повідомив виконуючий обов’язки прокурора Полтавської області, старший групи процесуальних керівників у даному кримінальному провадженні Юрій Кравченко.
– Завдяки професійним діям групи процесуальних прокурорів, належній організації процесуального керівництва роботи слідчої групи, використанню нововведень Криміального процесуального кодексу України, а саме – негласних слідчих розшукових дій, вдалося знайти та затримати осіб, які вчинили дані злочини, – зазначив він.
Нині четверо підозрюваних, семеро їхніх захисників та п’ятеро потерпілих мають право ознайомлюватися із матеріалами кримінального провадження. Юрій Кравченко поінформував, що стороною захисту деяких підозрюваних робляться заяви у засобах масової інформації щодо відсутності вини їхніх підзахисних у вчиненні кримінального правопорушення.
– Крапку в цій справі може поставити лише суд. На думку представників органів прокуратури, затягування із ознайомленням матеріалів кримінального провадження – це супротив органам досудового розслідування, який має на меті затягнути термін направлення обвинувального акта до суду. З моменту відкриття кримінального провадження деякі захисники взагалі не почали ознайомлення з його матеріалами, їхні підзахисні виконують процедуру вкрай повільно. Така процесуальна поведінка сторони захисту суперечить здоровому глузду. Зважаючи на їхні заяви про відсутність доказів вини, на мою думку, сторона захисту найбільше зацікавлена у найшвидшому спрямуванні матеріалів кримінального провадження і обвинувального акта до суду, – наголосив виконуючий обов’язки прокурора Полтавської області Юрій Кравченко.
Слідчими суддями було задоволено клопотання слідчого відділу обласної прокуратури, і строк тримання всіх підозрюваних по даному кримінальному провадженню продовжено до кінця лютого 2015 року. За словами Юрія Кравченка, при проведенні досудового розслідування як свідків було допитано 590 осіб, проведено 10 слідчих експериментів за участю свідків та підозрюваних, призначено та проведено 117 експертиз, зокрема судово-медичні, імунологічні, медико-криміналістичні, судово-хімічні, судово-балістичні, молекулярно-генетичні.
Прокоментував Юрій Кравченко також заяви захисників підозрюваного у даному кримінальному провадженні директора ТРК “Візит” Олександра Мельника про неможливість ознайомлення із матеріалами кримінального провадження, оскільки органи прокуратури нібито їх не надають чи надають не у повному обсязі:
– У відповідності до положень чинного Кримінального процесуального кодексу України стороні захисту даного підозрюваного з моменту вступу в справу була надана можливість ознайомлюватися із матеріалами кримінального провадження. Більше того, ще під час досудового розслідування почати знайомитись із матеріалами ніяких перепон з боку органів прокуратури, як і сторони обвинувачення, не було. Жоден із захисників вказаного підозрюваного не приступив до ознайомлення, хоча усі вони повідомлені про завершення досудового розслідування, як це передбачено чинним Кримінальним процесуальним кодексом. Натомість стороною захисту оскаржується будь-яке рішення слідчого чи слідчого судді.
На думку сторони обвинувачення, у сукупності зібрано достатньо доказів для оголошення підозри, що було зроблено, та скерування обвинувального акта до суду. Вина кожного підозрюваного доводиться не лише показаннями того чи іншого підозрюваного, а й результатами проведення слідчих дій, використання негласних слідчих розшукових дій, висновками відповідних експертиз. Відповідно заява підозрюваного Олександра Крижанівського про тиск з боку слідчих була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, але після проведення слідчих дій виявилося, що заяви Олександра Крижанівського не підтвердилися. Прийняте рішення на даний час не оскаржується.
– Після завершення ознайомлення стороною захисту із матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт одразу буде скерований для розгляду до суду, – повідомив Юрій Кравченко.
Виконуючий обов’язки прокурора області також прокоментував факт затримання начальника обласного управління ДАІ Петра Блажівського за підозрою у хабарництві. Зокрема він повідомив, що 29 грудня 2014 року Октябрським районним судом міста Полтави стосовно Петра Блажівського обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту та визначено розмір застави. Органи прокуратури вважають, що визначений розмір застави є занадто малим, і планують ухвалу слідчого судді оскаржити в Апеляційному суді.
Юрій Кравченко відповів на ряд інших запитань учасників прес-конференції.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.