Вектори співпраці Полтавщини і Польщі

Полтавщину відвідав новопризначений Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Станіслав Лукасік. Перспективи підтримки й розвитку співпраці у різних сферах обговорили з гостем заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов, керуюча справами виконавчого апарату обласної ради Ірина Дудка, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, представники  департаменту охорони здоров’я ОДА, Полтавської державної аграрної академії.
– Маємо тісні контакти з Республікою Польща. Сподіваємося продовжити співпрацю на більш високому рівні, – наголосив Володимир Микійчук.
У ході зустрічі наголошувалося, що Полтавщина має розвинений аграрний комплекс, потужний промисловий потенціал. Тож економічні комунікації будуть корисними і для полтавських, і для польських підприємців.
Учасники зустрічі зробили особливий акцент на підтримці молодіжних контактів. Одним із прикметних є партнерство із Фундацією менеджерських ініціатив із Любліна. Його прагнуть продовжити. Низка вишів Полтавщини контактують із польськими вищими навчальними закладами, підписали відповідні домовленості, працюють за спільними дослідними програмами. Флагманом у розвитку українсько-польського освітнього партнерства є Полтавська державна аграрна академія. У закладі працює Польський Центр. У ПДАА втілили проект зі створення лабораторії відновлюваних джерел енергії. Такі ж є в Кракові, Дрездені, а тепер – у Полтаві. Під час зимових канікул 60 студентів академії пройдуть виробниче стажування на польських підприємствах. У вересні поточного року понад 40 осіб виїхали на навчання до сусідньої держави за програмами “подвійних дипломів” і паралельного навчання.
– У молоде покоління потрібно робити значні інвестиції. Активний і корисний механізм співпраці – програма грантів “Study tours to Poland”, популярна в Україні, – розповів Станіслав Лукасік. – Студентство – один із потужних векторів партнерства, що має великий потенціал для подальшого розвитку.
За словами Ірини Дудки, адміністративна реформа, що пройшла успішно в Польщі, – на черзі в Україні. Тож потрібно запозичувати досвід держави-сусідки й проводити більше тематичних тренінгів і семінарів із залученням тамтешніх спеціалістів. Полтавська обласна рада бачить три основних вектори розвитку партнерства: молодіжний напрямок, бізнес-інтереси й обмін делегацій та навчання спеціалістів, які працюють в органах місцевої влади.
– Україна стоїть на порозі системних змін у межах компетенції місцевої влади, щоб фінансові повноваження передати на місця. Ми готові ділитися досвідом і допомогти у створенні законодавчих актів, які врегулюють функціонування регіональних керівних структур, і надати практичні поради, – зазначив Станіслав Лукасік.
Йшлося і про партнерство у галузі медицини, інших сферах.
– Я приїхав представити свої плани і власне бачення векторів партнерства Полтавщини й Польщі. Приємно, що ця протокольна зустріч мала конкретне наповнення й пріоритети у розвитку співпраці в нас практично співпали. Ми визначили сфери підтримки контактів: економіка, культура, місцеве самоврядування, наукові програми, обмін студентською молоддю. Знаємо, куди потрібно рухатися, тільки варто підібрати конкретні форми й методи співпраці, – наголосив на завершення зустрічі Станіслав Лукасік.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.