Щоб грип не застав зненацька

Серед зареєстрованих в області інфекційних захворювань 90 відсотків складають гострі респіраторні інфекції (ГРВІ), з приводу яких минулого епідемічного сезону звернулося до лікарів майже 211 тисяч осіб. З них половина – діти віком до 17 років. Нині епідемічна ситуація щодо грипу та ГРВІ в області стабільна, прогнозована і характерна для цієї пори року.

За прогнозами фахівців Національної академії медичних наук України та Держсанепідслужби України, поточний епідемічний сезон очікується помірно інтенсивним. Епідемічний процес, найімовірніше, матиме невиражений хвильовий характер із можливим збільшенням показників захворюваності наприкінці грудня цього року та на початку березня наступного. За прогнозами ВООЗ, найбільше епідемічне значення матиме циркуляція штамів вірусів грипу подібний А/California/7/2009 (H1N1)pdm09, подібний А/штат Техас/50/2012 (H3N2), подібний В/штат Массачусетс/2/2012 (лінія Ямагата). Основний захист від грипу в світі – вакцинація населення. Вона не є обов’язковою, однак, за даними МОЗ України, досвід минулих епідемічних сезонів засвідчив високу ефективність цього профілактичного заходу. Перш за все проти грипу повинні щеплюватися діти зі слабким імунітетом, які часто хворіють, люди похилого віку та ті, що мають хронічні захворювання. Також у групі ризику ті, хто постійно спілкується з великою кількістю людей: медичні працівники, педагоги, працівники сфери обслуговування, торгівлі, транспорту.
Щоб в організмі після вакцинації з’явилися захисні антитіла, потрібно мінімум два тижні. Тому зараз саме час робити щеплення від грипу. На території України для профілактики грипу із оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2014–2015 років зареєстровано вакцини виробництва Франції, Німеччини, Нідерландів. Їх можна придбати в аптеках, а щеплення зробити в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання (у центрах первинної медико-санітарної допомоги, медичних амбулаторіях). При цьому слід звертати увагу на наявність документів, що підтверджують якість вакцини, та дотримання температурного режиму при транспортуванні до місця проведення щеплення. Керівникам та власникам підприємств, установ, організацій задля здоров’я своїх співробітників варто звернутися в лікувальний заклад із заявкою про придбання вакцини або запросити медпрацівників для проведення організованої вакцинації.
Грип небезпечний не лише загальною інтоксикацією та ураженням слизових оболонок, а й легеневими та іншими ускладненнями, загостренням хронічних хвороб, розвитком синдрому токсичного шоку. Часто грип провокує отити, ангіни, менінгіти. Тому самолікування недопустиме.
Щоб уникнути грипу та ГРВІ, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни; уникати місць великого скупчення людей та спілкування з тими, хто має ознаки грипу; збільшити час перебування на свіжому повітрі; частіше провітрювати приміщення; часто мити руки з милом, немитими руками не торкатися очей, носа або рота. При зростанні захворюваності варто уникати обіймів, рукостискань, поцілунків, харчуватися треба повноцінно, вживати продукти, багаті на фітонциди (цибуля, часник). При чханні або кашлі треба прикривати ніс і рот одноразовою серветкою, яку викинути одразу після використання. Від хворої на грип людини варто триматися не ближче, як за два метри.
Щеплення – найефективніший та єдиний специфічний засіб захисту від грипу.

Андрій БАЙБАРЗА,
завідувач відділення організації
епідеміологічних досліджень
ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України”.
Тетяна ВДОВІЧЕНКО,
головний спеціаліст епідеміологічного відділу управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду головного
управління держсанепідслужби
у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.