Світло сільських вулиць

Сімдесят пропозицій із 22-х міст і районів області подано в нинішньому році на обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад, заснований обласною радою для стимулювання активності мешканців та органів місцевого самоврядування. Для оцінки проектів створена експертна група фахівців різних галузей, яка попередньо їх розглянула та підготувала висновки раді конкурсу.
Враховуючи невідповідність багатьох пропозицій вимогам Положення та Методичних рекомендацій обласного конкурсу, експертна група відхилила 40 із них.
На розгляд ради обласного конкурсу внесено і допущено до захисту 30 проектів територіальних громад за такими напрямами: будівництво або реконструкція вуличного освітлення – 10; ремонт об’єктів соціальної сфери – 10; будівництво та оновлення систем водопостачання – 4; енергозбереження – 3; благоустрій територій населених пунктів – 3. Обсяг співфінансування цих проектів з обласного бюджету становить 958, 4 тисячі гривень. Днями на засіданні ради конкурсу, куди входять керівники обласної ради, представники постійних депутатських комісій, економісти, фінансисти, юристи, представники інших структур, відбулися публічні презентації проектів і визначення переможців. Засідання провів голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном, член ради конкурсу Валерій Пархоменко. Презентацію – заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу виконавчого апарату обласної ради Віктор Гришко.
Учасники обласного конкурсу були розподілені на три категорії: перша – сільські ради, друга – селищні та міські ради міст районного значення, третя – районні у містах ради, міськради міст обласного значення та райради. Внесок обласного бюджету в пропоновані учасниками проекти становить не більше 50 відсотків вартості проекту. Найбільше – 50 тисяч гривень – отримують учасники третьої категорії, де наймасштабніші ініціативи, 37,5 тисячі надається другій категорії, не більше 25 тисяч – третій. Починаючи з 2010 року, обласна рада визнала переможцями 136 проектів місцевих громад. Загалом за цей період на розвиток територій з обласного бюджету спрямовано понад 4 мільйони гривень.
Найтривалішими були обговорення проектів вуличного освітлення населених пунктів. Експерти ставили представникам громад чимало технічних запитань стосовно документації, потужності світильників тощо.
Лідерами за кількістю поданих ініціатив стали  Лохвицький (7) і Оржицький (5) райони. Три проекти пропонував Чорнухинський,  по два – Миргородський, Семенівський, Козельщинський і Пирятинський райони. Крім того, представлені Шишацький, Чутівський, Решетилівський, Лубенський, Кременчуцький, Диканський і Гребінківський райони. Ініціативи громад були різноманітними. Приміром, у Плехівській сільраді Оржицького району встановлення вуличного освітлення в завершальній стадії, неосвітленою залишилася одна вулиця, і мешканці прагнуть за допомогою коштів обласного бюджету закінчити цю справу; у Савинській сільраді цього ж району планують зробити ремонт опалення спортзалу, мешканці Великого Перевозу Шишацького району мають на меті відремонтувати глядацький зал сільського Будинку культури, а в Козельщинській районній раді планують переобладнати частину колишнього приміщення лікарні під житло для медиків.
Говорять учасники конкурсу:
Олександр Тищицький, Савинцівський сільський голова Миргородського району:
– На конкурсі представляю проект будівництва вуличного освітлення в селах Зелений Кут та Олефірівка. Завдяки перемогам у конкурсі розвитку місцевих громад у попередні роки проведене і включене освітлення від трьох підстанцій у Савинцях, збудовані ще три, зараз працюємо в селі Семеренки. В наступному році плануємо спорудити ще 5 підстанцій і освітлити всі населені пункти сільради, навіть ті села, де менше ста жителів.
Ніна Підгора, Шевченківський сільський голова Решетилівського району:
– На центральній садибі в Шевченковому є дитячий садок, який відвідують 46 діток. А в Шамраївці, де живуть більше 20 дошкільнят, садка не було, возити таку малечу за 8 кілометрів – далеко, батьки хвилюються. І ми вирішили відкрити дитсадок на місці. Зараз виділено приміщення в місцевій школі, проведені ремонтні роботи. Дошкільний заклад вже відкрили, тепер треба повністю умеблювати, придбати кухонну плиту, інший інвентар.
Віталій Сидоренко, міський голова Червонозаводського Лохвицького району:
– У місті два Будинки культури комунальної власності в різних житлових масивах. Проект стосується МБК №1, це добротна споруда красивої архітектури. Не кожний райцентр може похвалитися таким. Враховуючи те, що Червонозаводське повністю перейшло на індивідуальне опалення і централізованої котельні немає, головним питанням став обігрів осередку культури. Там виконано вже кілька етапів робіт. У кабінетах, де проходять заняття гуртків, стало тепло. Зараз хочемо зробити електроопалення у глядацькому залі.
Світлана Маслак, секретар Оржицької селищної ради:
– Плануємо освітлити 5 вулиць на околиці селища, де електромережі вже застарілі.
За рішенням ради конкурсу всі 30 презентованих проектів визначені переможцями 2014 року. Деякі підтримані з умовою – фінансування з обласного бюджету буде після повної реалізації минулорічних проектів.
Підбиваючи підсумки, Валерій Пархоменко подякував учасникам за активність і наголосив, що більше уваги потрібно приділяти напрямку енергозбереження.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.