“Нарешті ми зігріємося…”

Навіть нова, значно вища, ціна блакитного палива для населення не зупинила мешканців села Брусове Семенівського району реалізувати ідею провести у село газ. Бо хто ніколи не заготовляв дрова та вугілля, у морозні зимові ранки не розпалював піч у холодній хаті, а влітку не був сажотрусом, той ніколи не зрозуміє радості й щастя селян, у домівки яких прийшов газ.
Ще в 2011 році мешканці цього невеликого села на 180 дворів вирішили, що і їм уже час користуватися “надбанням цивілізації”, бо саме в той рік сусідня Василівка отримала таке жадане блакитне паливо. Тодішній голова Семенівської райдержадміністрації, а нині депутат районної ради Валерій Книш був ініціатором підведення у Брусове газу. “Тож створили кооператив: спершу до нього вступило 12 чоловік, потім стали приєднуватися ще і ще. В результаті зібралося 65 родин, – згадує голова кооперативу Ніна Кусяка. – Зібрали по вісім тисяч гривень. У 2012 році закупили труби та провели розподільчий газопровід по селу. А в 2013 році всі роботи стихли. Ви уявляєте, який у людей був розпач? Та головне, що вони при цьому не складали рук, а наполегливо йшли до досягнення своєї мети. І лише в 2014 році довести справу до логічного завершення нам допомогло підприємство ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Сільгосппідприємство виступило спонсором і надало кошти для проведення до села підвідного газопроводу. А це більш ніж п’ять з половиною кілометрів”.
Після підрахунків вийшло ні мало ні багато, а сума в один мільйон 200 тисяч гривень. Щоб хоч якось здешевити проект, зазначила Ніна Кусяка, односельці вирішили усю фізичну некваліфіковану роботу, як, наприклад, прокладання траншей, виконати самотужки. Долучилися місцеві приватні підприємці. Цим самим і зменшили вартість робіт більш ніж на 200 тисяч гривень.
Після того робота закипіла з новою силою. Люди почали обладнувати свої будинки під використання газу. Проекти, труби, крани, котли, газові плити… Кожній садибі це обійшлося у щонайменше 30 тисяч гривень. Дорого? Звичайно, дорого для віддаленого села, де не вистачає роботи і мешкають люди здебільшого пенсійного та передпенсійного віку. Тож практично усі скористалися кредитом обласного фонду підтримки житлового будівництва на селі. Таким чином перекрили половину грошових витрат, решту вишукували хто де міг. “Та все це буденні справи, – зізнаються селяни, – головне, що тепер ми зігріємося”. І на запитання, чи не лякає нинішня ціна на газ, відповідають, що, як і всі, будуть економити. Люди про всяк випадок залишили у хатах груби. Але додають, що нинішня ціна й на дрова та вугілля теж кусається. Бо для опалення взимку звичайного сільського будинку потрібно щонайменше дві тонни вугілля та дві вантажівки дров. Рахуємо: тонна вугілля – це 2500 гривень, вантажівка дров – 1700 гривень. Разом – 8400 гривень. Та плюс щомісяця 200 гривень на балон газу для приготування їжі. Ось і вся арифметика, пояснюють селяни…
***
У селі Брусове відбулося справжнє свято. І хоч того дня небесна канцелярія нагадала, що ось-ось прийде справжня зима, і подула холодним пронизливим вітром, на душах у селян було тепло. У селі в урочистій обстановці робили перший запуск на новозбудованому РГП. Приїхало чимало гостей, хто так чи інакше причетний до урочистої події, – операційний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ” Петро Рибін, генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрій Мацак, народний депутат України Костянтин Іщейкін, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, депутати обласної ради Олександр Удовіченко, Володимир Онищенко, очільники Семенівського району, Васильківської сільської ради, депутати районної ради, керівники Семенівської філії ПАТ “Кременчукгаз”. Протоієрей місцевої Свято-Покровської церкви Іоан дав благословіння на почин благої справи, всіх окропив святою водою. А потім юні й старші аматори сцени зустрічали гостей та односельців піснями і віршами про рідне село. Активніші учасники будівництва газопроводу отримали подяки та почесні грамоти.
“На жаль, сьогодні ситуація така, що чимало потужних сільгосппідприємств лише по-споживацьки використовують землю, – зазначив депутат обласної ради, голова депутатської групи “Полтавщина” в обласній раді Олександр Удовіченко. – “Астарта-Київ” – яскравий приклад соціально-відповідального бізнесу. Керівники агропромхолдингу розуміють, що не швидкі прибутки, а саме люди і їхня праця є рушієм подальшого розвитку. Так склалося історично, що Семенівський район найменше газифікований у Полтавській області. Чотири роки тому лише 18 відсотків сіл мали блакитне паливо. Із підключенням газопроводу до Брусового цей показник збільшився до 42 відсотків. Але тішитися рано, ми розуміємо, що попереду – складна і відповідальна робота”.
“Астарта-Київ” у сільському господарстві працює вже 21 рік, у Семенівському районі – більше 15 років. Сьогодні агропромхолдинг обробляє 250 тисяч гектарів землі. У 198 селах ми орендуємо земельні паї, – зазначив операційний директор АПХ “Астарта-Київ” Петро Рибін. – Ви знаєте, що ми не лише землю обробляємо, а й впроваджуємо соціальні проекти. Коли ми укладали із вами договори оренди, то дізналися, що основна проблема Брусового – відсутність газу. І я дуже радий, що за ці роки ми змогли її вирішити. Ви повірили нам, доручивши працювати на вашій землі, а ми віримо вам і сподіваємося, що наша спільна праця вже має і ще матиме вагомі результати”.
“Я особисто чотири роки займався вирішенням питання газифікації Семенівського району і знаю, наскільки складно даються окремі питання, – зазначив депутат обласної ради Володимир Онищенко. – А ще я знаю, як це жити без газу, і тому прекрасно розумію ваші проблеми. Тому наголошую, що ми і далі працюватимемо над газифікацією і Семенівського, й інших районів області”.
“Нині Полтавщина газифікована на 85 відсотків, – наголосив заступник голови обласної ради Володимир Микійчук. – Не повністю газифіковані Козельщинський, Чутівський, Чорнухинський, Полтавський і Семенівський райони. На жаль, цього року обласна рада не змогла виділити кошти на газифікацію. Ви знаєте, що мільйони гривень з обласного бюджету йдуть на підтримку обороноздатності держави. Але обласну програму із соціального розвитку населених пунктів ніхто не відміняв, а тому й надалі працюватимемо в цьому напрямку”.
Почесну місію запалити газовий факел над ГРП у Брусовому виконав генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрій Мацак. Так у село прийшов газ. Селяни оплесками вітали цю подію – вітали себе, спонсорів, усіх, хто причетний до цієї соціально важливої справи.

Олена ІГНАТЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

DSC_061411 (17)-9DSC_061411 (5)-18

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.