На порозі Різдвяного посту

Заговини на Різдвяний піст припадають на день вшанування пам’яті святого апостола Филипа, що його православні християни відзначають 27 листопада. Отож Різдвяний піст, який починається з наступного дня, часто називають Филиповим, або Пилиповим, постом. Говіння триває 40 днів.  

Історичні документи, які б дозволили точно встановити час запровадження Різдвяного посту, на жаль, не збереглися. Відомо лише, що з ІV століття святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин згадують про нього у своїх творах. А в V столітті святий Лев Великий, єпископ Римський, пише про давні традиції Різдвяного посту. За його словами, Різдвяний піст – це наша жертва Богові за зібраний восени врожай: “Як Господь ущедряв нас плодами землі, так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних”. Суть посту полягає в тому, щоб духовно приготуватися до зустрічі Різдва Христового. Щоб, очистивши себе, благоговійно і з трепетом провести одне з найбільших православних свят.
У день ушанування пам’яті святого апостола Филипа востаннє перед постом можна вживати скоромну їжу. В минулому українські господині зазвичай готували з цієї нагоди багате частування для родини й гостей: смажене м’ясо, птицю, борщ, локшину, пиріжки, вареники. Пилипівські вечорниці тривали за північ, на їх завершення молодиці домовлялися про сходки – надалі вже можна було починати прясти кужіль на полотно.
Протягом сорока днів посту християнам забороняється вживати будь-які продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця. Їсти рибу дозволяється по суботах і неділях аж до 2 січня, а також у великі свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці; святої великомучениці Катерини; святого апостола Андрія Первозваного; святителя Миколи Мирлікійського Чудотворця.
Дотримуючи піст плотський, необхідно пам’ятати про піст духовний. Той, хто поститься, має більше молитися, як в храмі, так і вдома, читати Святе Письмо та іншу православну літературу, а також відмовитися від усього того, що заважає християнину зосередитись на молитві та негативно впливає на духовне очищення. Під час посту церковним уставом забороняється перегляд розважальних телепередач.  Обов’язково слід припинити будь-які сварки, примиритись і не тримати ні на кого зла.
Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі. Піст – не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.