Документи свідчать, викривають, звинувачують

Традиційно, уже п’ятнадцятий рік поспіль, в обласному державному архіві відкривають документальну виставку “Голодомор 1932 – 1933 років на Полтавщині”. Так працівники архіву вшановують пам’ять невинно убієнних земляків і розповідають мовою документів про страшні часи геноциду українського народу.
– Нині, після опрацювання офіційних документів, єдине, про що можу говорити з упевненістю, – це що акція була добре спланована і мала приборкати волелюбний український народ, знищити його коріння – українське село, – наголосила директор архіву Валентина Гудим.
Експозиція складається з трьох розділів і розповідає про причини Голодомору та його наслідки. Зокрема представлено накази й постанови вищих органів влади, НКВС, інших каральних структур, повідомлення друкованих ЗМІ Полтавщини про розгортання мережі “торгсинів”. Також експонуються книги та документи про увічнення пам’яті жертв голодоморів, сталінських політичних репресій.
У відкритті документальної виставки брали участь старшокласники однієї із полтавських шкіл. Дехто переповідав страшні спогади з історії своїх родин. Зокрема вихованка Полтавського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. Котляревського Наталія Подковиря згадувала розповідь прабабусі про ті жахливі роки. Сьогодні ми повинні знати причини та “ініціаторів” геноциду українського народу, щоб більше не повторити отих страшних подій. На цьому наголосив учитель історії ліцею Едуард Фисун.
Із матеріалами експозиції “Голодомор 1932 – 1933 років на Полтавщині” можна ознайомитися до середини грудня.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.