Жити по-новому за новими правилами

Із 1 листопада вступила в дію значна частина Угоди про Асоціацію України з Євросоюзом. Набули чинності й Угоди у сферах політичного діалогу, зовнішньої та безпекової політики, юстиції, свободи економічного та галузевого співробітництва. Про те, як підготуватися до нових взаємин з ЄС, йшлося під час зустрічі керівництва облдержадміністрації, обласної ради з керівником представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн та українськими експертами у сфері практичного застосування Угоди про Асоціацію з ЄС і впровадження зони вільної торгівлі з країнами ЄС.
Габріеле Бауманн зазначила, що прагнення українців до кращого життя, пов’язаного з євроінтеграцією, представники країн Євросоюзу вітають і готові надавати необхідні практичні навички відповідної адаптації.
Перший заступник голови ОДА Олег Пругло, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук наголосили, що така зустріч необхідна, бо вона дає інструментарій для того, як розвивати український бізнес у країнах ЄС:
Детальніше тему “Асоціація на старті: як підготуватися до нових взаємин з ЄС?” розглядали на “круглому столі”, в роботі якого взяли участь представники влади, ділових кіл, експерти. Зазначалося, що перш за все українські стандарти необхідно привести до європейських норм. Незалежний консультант з питань європейської інтеграції та міжнародної торгівлі Олег Мірошниченко висловив думку, що бізнесу бракує навичок з інтернаціоналізації, тобто вміння знайти партнера, гідно представити себе, вміння ефективно взяти участь у міжнародній виставці тощо. Політичний експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач переконаний, що шлях до реалізації Угоди про Асоціацію з ЄС буде ефективним тільки тоді, коли кожен житель України почне свій внутрішній рух у цьому напрямку, адже жити по-новому означає жити за новими правилами. У ході роботи “круглого столу” обговорено інші актуальні питання євроінтеграції.
***
В Україні з робочою поїздкою перебував директор Європейської Академії Берліна, доктор Екарт Штретеншульте. Завітав він і до Полтави, де зустрівся з першим заступником голови облдержадміністрації Олегом Пруглом, заступником голови обласної ради Володимиром Микійчуком. Під час зустрічі відбулася презентація проекту “Німецько-Українська академія доброго урядування та підвищення компетентності в Європі AGREE”. Зазначалося, що в рамках проекту в 2015 році з метою сприяння обміну новітнім досвідом та підтримки України у трансформаційних процесах заплановане проведення кількох п’ятитижневих семінарів для українських державних службовців, які проходитимуть у Німеччині. Українські держслужбовці прослухають лекції з питань розвитку демократії, підтримки верховенства права, створення організаційної структури та ефективного управління. Також проходитимуть практичні заняття у державних установах та представницьких органах Німеччини.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.