Відкриємо двері дітям

Близько 80 тисяч дітей в Україні виховуються в інтернатах різних типів. Мільярди гривень щороку виділяються на утримання таких закладів, і лише десять відсотків цих сум іде на потреби самих дітей-сиріт, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки. Набагато краще для сироти і для держави – виховання в сімейному середовищі. На цьому наголошували учасники Форуму прийомних батьків, батьків-вихователів і усиновителів Полтавщини, що пройшов у залі обласного академічного театру ляльок. Організували його служба у справах дітей облдержадміністрації та громадська благодійна організація “Світло надії” у партнерстві з Благодійною організацією “Надія і житло для дітей”.
Крім небайдужих людей, котрі не побоялися зігріти теплом своїх сердець діток, які втратили рідну родину, на Форумі зібралися представники служб у справах дітей, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органів опіки і піклування з усієї області, освітяни, психологи, медики, правоохоронці, громадські активісти – всі, хто опікується проблемами охорони дитинства. Форум приурочили до 25-ї річниці прийняття Конвенції ООН про права дитини. Однією з її основних норм є право дітей на виховання в сім’ї.
Була презентована Всеукраїнська громадянська кампанія “Відкриваємо двері дітям”, спрямована на відмову від інтернатів і забезпечення виховання дітей, позбавлених піклування рідних, у прийомних сім’ях або в умовах, наближених до сімейних. Відзначалося, що цей рух об’єднує людей для впровадження системних змін у соціальній політиці, які призведуть до відмови від інтернатного догляду і до проживання усіх дітей в люблячому сімейному середовищі.
– Головне право дитини – це право виховуватися в сім’ї, – наголосила начальник служби у справах дітей ОДА Інна Конончук. – В області – 157 прийомних сімей та 37 дитбудинків сімейного типу, 479 дітей виховується у сімейних формах виховання.
Прийомні батьки, усиновителі обмінялися досвідом співпраці. Зокрема свої історії розповіли Павло Феркаляк з Глобинського, Тетяна Синенко з Полтавського, Борис Рибаков з Котелевського районів. Під час неформального спілкування обговорили особливості адаптації дітей у родинах.
Поки батьки вирішували серйозні справи, для дітей з прийомних родин були влаштовані ігри і лялькова вистава. Концертні номери підготували художні колективи та виконавці Полтавської обласної філармонії та міської Малої академії мистецтв.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.