Повертайтеся додому живими

Такою є головна настанова, найпалкіше бажання й найщиріші прохання рідних, друзів, знайомих до полтавських правоохоронців, котрі в рамках чергової ротації відправлялися на буремний Схід. Як повідомив заступник начальника УМВС України в Полтавській області Сергій Альошкін, загалом цього разу відправилося майже 250 правоохоронців з нашого краю. Вони змінять своїх колег у всіх пунктах, де виконуються бойові завдання. Обов’язки працівників міліції у зоні бойових дій залишилися такими ж – охорона громадського порядку, чергування на блокпостах, перевірка автотранспорту, допомога місцевим правоохоронцям та цивільному населенню.
За словами командира роти спецпризначення “Полтава” Сергія Красницького, усі бійці підготовлені до роботи в зоні бойових дій, налаштовані по-бойовому. Жодного новобранця на Схід не відряджали, а ті правоохоронці, які вирушили в зону АТО, уже по кілька разів побували в “гарячих точках”, а відтак добре знають тамтешні умови та особливості, готові виважено й адекватно реагувати на різноманітні ситуації. Сергій Красницький пояснив, що бійці забезпечені усім необхідним на 98 відсотків.
Традиційно правоохоронців прийшли провести їхні найближчі й найдорожчі люди. Дехто з рідні приїхав навіть із інших областей, аби підтримати, благословити свого сина, чоловіка, батька. А декому довелося коригувати життєві плани. Як, наприклад, 22-річному Дмитру та 20-річній Аліні. 29 листопада вони мали б зареєструвати шлюб. Але бойове завдання правоохоронця, який уже вдруге їде в зону АТО, змусило дещо відтермінувати цю подію. Наречена молитиметься і чекатиме повернення свого судженого. У Дмитра тепер надзвичайно відповідальне завдання – повернутися додому неушкодженим, адже одразу після чергової ротації молодята планують нарешті стати на весільний рушник.
Як завжди, бійців проводили волонтери, котрі забезпечили захисників Вітчизни найнеобхіднішим – від продуктів до військового обмундирування. Серед тих, хто регулярно опікується бійцями, – члени ГО “Громадський Майдан Полтавщини”. Їхній продуктовий набір для солдатів різноманітний. Збирають волонтери допомогу в багатьох магазинах обласного центру, розставляючи кошики для продуктів, а також на Центральному ринку Полтави, де і продавці, і відвідувачі м’ясних рядів передають бійцям АТО “національну валюту” – сало. Крім продуктів, було чимало дитячих малюнків. Учні багатопрофільного ліцею №1 Полтави роздали міліціонерам творчі роботи. Правоохоронці були раді цьому й одразу ж поклали малюнки в нагрудні кишені. Пояснили: як обереги. Обласна спілка пасічників проводжала правоохоронців кількома запашними короваями. А члени громадської спілки “Полтавська громада” розгорнули перед будівлею УМВС 25-метрове синьо-жовте полотнище. Цей прапор курсує Донбасом уже кілька місяців. Волонтери громадської організації, коли везуть допомогу в зону АТО, обов’язково беруть його з собою, святиня майорить у місцях дислокації полтавців.
З напутніми словами до бійців звернулися керівники УМВС області, волонтери, діти. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір окропив захисників Вітчизни святою водою та роздав усім зображення Горбанівської ікони Божої Матері – заступниці воїнів, які боронять рідну землю. А потім були прощання – зворушливі, хвилюючі, зі сльозами на очах, напутніми словами берегти себе і обов’язково повертатися живими.
***
А наступного дня керівництво обласної міліції, рідні, близькі й колеги-правоохоронці вітали бійців зведеного загону полтавської міліції, яких змінили на бойовому посту побратими.
Зі словами вдячності до особового складу звернувся тимчасово виконуючий обов’язки начальника УМВС України в Полтавській області Андрій Балонь: “Я хочу подякувати кожному з вас за мужність, витримку, яку ви проявляли в місцях бойових дій. Хочу подякувати вашим командирам за те, що зберегли життя наших співробітників, незважаючи на складні ситуації, в яких доводилося бути. У вас є сила духу, патріотизм і відданість справі та своєму народові”.
Усіх переповнювали хвилювання та емоції – і бійців, котрі щойно повернулися з війни, і їхніх найрідніших людей. Бійці, які пройшли випробування на буремному Сході, кажуть, що допомагала їм гідно служити у “гарячих точках” підтримка рідних, колег та усіх небайдужих мешканців Полтавщини.
Після перепочинку правоохоронці повернуться до виконання своїх службових обов’язків.

Олена ІГНАТЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.