Традиції й новації агрофірми “Хорольська”

ТОВ “АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ” очолює сучасний, діловий і енергійний керівник Павло Кандиба. Професійне свято – День працівників сільського господарства – трудівники агроформування зустрічають вагомими трудовими здобутками. Урожайність цукрових буряків при цукристості 18,5 відсотка перевищує 500 центнерів, пшениці зібрали майже по 55 центнерів з гектара, добре вродили соя і соняшник. Надої минулого року перевищили п’ятитисячний рубіж, цього року будуть ще вищими.

Лани агроформування, а це 13 тисяч гектарів орної землі, повністю підготовлені під майбутній урожай. Щоправда, на полі у кагатах ще залишається близько 20 тисяч тонн цукрових буряків, які, за словами генерального директора агрофірми Павла Кандиби, до кінця листопада повністю вивезуть на Глобинський та Новооржицький цукрозаводи. Товариство орендує землі на території 7 сільських рад, яким допомагає підтримувати в належному стані соціальні об’єкти. Щорічні відрахування агрофірми в соціальну сферу перевищують мільйон гривень. Нині, наприклад, у всіх ФАПах, інших лікарняних закладах та в Староаврамівській ЗОШ паралельно з існуючими газовими встановлюють твердопаливні котли.

Загалом агроформування надає роботу для 730 основних працівників, а в сезон польових робіт їх кількість зростає до 900. Стосовно заробітної плати, то вона, звісно, різна, але   достойна. Скажімо, механізатори бурякозбиральних комбайнів на копанні цукристих заробляють від 16 до 20 тисяч гривень за місяць. Не почуваються обділеними й пайовики агрофірми, а їх близько 3,5 тисячі осіб. За здані в оренду земельні ділянки вони отримують 6 відсотків від вартості паю, а ще – безкоштовний обробіток (оранка й культивація) присадибних ділянок. Однак стосунки працівник – роботодавець і орендодавець – орендар цим не обмежуються. Бо практично зі всіма своїми проблемами й негараздами люди

Генеральний директор ТОВ “АФ “Хорольська” Павло Кандиба.

Генеральний директор ТОВ “АФ “Хорольська” Павло Кандиба.

звертаються до керівництва товариства, а відмовити їм у допомозі, як тут вважають, просто не по-людськи. Тож і надають кому – матеріальну допомогу, а кому – безвідсоткові кредити на суму від 5 до 40 тисяч гривень. Налагоджена в агрофірмі “Хорольська” й система заохочення працівників методом преміювання переможців трудових змагань. За перемогу в одній номінації виплачується по 5 тисяч, у 2-х номінаціях – по 10 тисяч гривень. Існує тут і “солодка зацікавленість”, кожен працівник до професійного свята аграріїв отримує по мішку цукру від генерального директора агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктора Іванчика. До речі, й сама агрофірма за результатами господарювання торік зайняла ІІІ місце по агропромхолдингу. Нині 5 працівників з АФ “Хорольська” беруть участь у антитерористичній операції на Сході країни, тож товариство перерахувало 150 тисяч гривень на потреби Української армії й Національної гвардії, було придбано й дороговартісне медичне обладнання, тепле обмундирування та взуття, надавалися пально-мастильні матеріали…
Будучи вимогливим до самого себе, керівник агрофірми Павло Кандиба і в людях перш за все цінує порядність і відповідальність. А життєву наснагу він черпає в сім’ї, яка є справжнім тилом. Особлива любов – до 4-річного внука Дениса.
– Тривалий час, працюючи головою Миргородської райдержадміністрації, я значну увагу приділяв газифікації населених пунктів, реконструкції сільських доріг, будівництву водогонів, – зазначив Павло Олександрович. – Тоді я думав: будуть у селі газ, вода, дорога – люди залишатимуться в селах. Тепер же я остаточно зрозумів, що головне – не тільки наявність цих благ цивілізації, а ще й стабільна робота та достойна зарплата.
Над цим і працює нині керівник ТОВ “АФ “Хорольська” Павло Кандиба.
– Коли “Астарта-Київ” брала в оренду землі Хорольського району, то обіцяли створювати робочі місця. І слова свого дотрималися. У господарствах збережено всі тваринницькі ферми, а їх 11, у тому числі 9 – молочнотоварні. Щороку збільшується  поголів’я великої рогатої худоби. Скажімо, в цьому році в агрофірмі утримується на 50 корів більше, ніж було торік. Загалом маємо близько
4 тисяч голів ВРХ, з них 2056 – корови. Худоба утримується за потоково-цеховою системою і цілий рік перебуває на однотипній годівлі, що дає відповідний результат, – розповідає Павло Кандиба.

Будівельники Павло Дідиченко та Максим Наконечний.

Будівельники Павло Дідиченко та Максим Наконечний.

Варто зазначити, що агрофірма “Хорольська” увійшла до складу агропромхолдингу “Астарта-Київ” три з половиною роки тому, об’єднавши 5 далеко не кращих господарств району. Надої тоді складали в межах трьох тисяч кілограмів на корову. Щоб підвищувати продуктивність молочного стада, роблять акцент на селекційно-племінній роботі, поліпшенні збалансованого раціону годівлі худоби. Також проводять капітальний ремонт і реконструкцію тваринницьких ферм. Зараз, наприклад, монтують новітнє обладнання у двох корівниках на 400 голів, де будуть сучасні поїлки, кормостіл і доїльне обладнання та молокопровід.
Основними культурами у структурі посівів є озима пшениця і соя, цукрові буряки та кукурудза. Сіють тут і соняшник, а 20 відсотків сівозміни відводиться під кормову групу. Займаються й насінництвом – вирощують  посівний матеріал люцерни. Приміром, у цьому році зібрали 75 тонн висококласного насіння цієї культури.
Під час нашого спілкування Павло Кандиба повсякчас наголошував на високій кваліфікації переважної більшості трудового колективу товариства, основу якого складає молодь. Тут цінують своїх працівників і не бояться довіряти молодим спеціалістам потужну техніку, керівництво виробничими підрозділами. Загалом же в агрофірмі “Хорольська” досвід та інновації йдуть поряд. Скажімо, головний агроном товариства, кандидат сільськогосподарських наук Григорій Шевель є добрим наставником для молодих колег-агрономів.
Керівник ТОВ “АФ “Хорольська” Павло Кандиба, вітаючи своїх колег і всіх хліборобів з професійним святом,  назвав кращих працівників сільгосппідприємства. У їх числі – директори виробничих підрозділів агрофірми: ВП “Імені Ватутіна” – Василь Погорілий; ВП “Імені 1-го Травня” – Василь Криворучко; ВП “Тарасівське” – Олександр Серпутько; ВП “Зоря” – Андрій Масляний; ВП “Колос” – Валерій Сіроштан. А також – головний інженер товариства Алдаберген Наурзбеков, головний ветлікар Михайло Полупан, головний зоотехнік Микола Віблий, старший інженер ВП “Зоря” Анатолій Михайленко, механізатори Володимир Романеско, Віктор Павлюк, Валерій Костенко, Валерій Дяченко, брати Іван та Володимир Яковлєви, доярки Світлана Іванина, Тамара Гаврильчик, технік штучного осіменіння Староаврамівської МТФ Олександра Семенюта, доярка ВП “Тарасівське” Любов Карпенко.
Павло Кандиба побажав усім хліборобам міцного здоров’я, усіляких гараздів, стабільності, миру та злагоди в державі й у кожній родині.

 Людмила ДАЦЕНКО,
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.