“Лялькові історії”

Так назвала свою чергову виставку майстер народної ляльки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталія Свиридюк. У затишній домашній атмосфері будинку письменника – у залі Полтавського літературно-меморіального музею В.Г.Короленка – вона дебютувала зі своїми першими роботами у 2007 році. Нинішня виставка тут уже третя, розповіла, відкриваючи її, провідний науковий співробітник музею Людмила Ольховська. Приємна деталь – Наталія Свиридюк серед багатьох відзнак, місцевих і міжнародних, одержаних за ці роки, називає і премію імені Володимира Короленка. А самі короленківці вважають її рідною людиною у цих стінах, як і всю родину Свиридюків.
Привітати майстриню прийшло багато гостей, які захоплено говорили про представлені роботи, нові й уже відомі, а вона розповіла усім лише кілька із лялькових історій, бо такі – за кожним неперевершеним персонажем її виставки. Найбільше вразила слухачів історія про сільську бабусю, у якої Наталія Олександрівна купила ткацький верстат. Вони багато розмовляли, разом ходили корову доїти, жінка згадувала, як у їхньому селі також виготовляли ляльок і ставили їх на підвіконня. А тепер лялька в зеленій хустині – не лише спогад про ту зустріч, то вже образний портрет бабусі. Біла пані, пані у солом’яному віночку, велика родина вкупочці, поетичні лялькові постаті в національному вбранні, з намистами й дукачами – в них історія спілкування майстрині зі своїми друзями, в них – сама історія української культури, етнографії, сторінки її автентичного полтавського виміру в наукових дослідженнях лялькарки. І тому мистецтвознавець Віталій Ханко серед усіх полтавських майстрів ляльок “під числом першим” називає Наталію Свиридюк.
До того ж майстриня вузлової ляльки вразила своїх гостей і вишуканою експозицією виставки, яку сама створила: оригінальні мистецькі інсталяції, вишиті рушники, гобелени – емоційний політ уяви, справжнє свято української душі, свято із рідних джерел.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.