Кабінет Міністрів про актуальні питання сьогодення

Минулого понеділка, 10 листопада, Кабінет Міністрів України провів прес-день Уряду, в ході якого відбулися брифінги керівників міністерств і відомств для представників загальнодержавних та регіональних засобів масової інформації.
У першу чергу йшлося про допомогу внутрішнім переселенцям. Як повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський, станом на 10 листопада ц.р. офіційно зареєстровано понад 455 тисяч переміщених осіб. З Держбюджету обласним державним адміністраціям передбачено перерахувати понад 15 мільйонів гривень для компенсації витрат на тимчасове проживання цих громадян в оздоровчих та соціальних закладах, готелях, гуртожитках. У трьох областях України розгорнуть містечка з будинків модульного типу. Ця програма реалізується при підтримці Німеччини. Сергій Бочковський наголосив, що всі соціальні виплати переселенцям, гарантовані державою, нараховуватимуться, але з 1 грудня виплачуватимуться лише тим громадянам, у тому числі й пенсіонерам, які виїхали із зони, підконтрольної “ЛНР” і “ДНР”, та зареєструвалися у відділеннях соціального захисту як тимчасово переміщені особи.
***
Станом на 7 листопада до органів соціального захисту за отриманням державних соціальних допомог звернулося понад 273 тисячі тимчасово переміщених осіб, повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова. Нині непрацездатним держава нараховує 884 гривні щомісячної допомоги, працездатним – понад 400. Однак ті, хто не працевлаштується протягом двох місяців і не звернеться до центрів зайнятості, отримуватимуть наполовину менше, а потім взагалі залишаться без допомоги.
***
Про впорядкування системи тендерних закупівель ліків, яку розблоковано, повідомив тимчасово виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. Говорячи про реабілітацію військовослужбовців у закладах МОЗ, посадовець поінформував про значне збільшення видатків на медикаменти й харчування для таких пацієнтів. Обсяг гуманітарної допомоги урядових та міжнародних організацій нині склав понад 34 мільйони доларів США, зазначив Василь Лазоришинець.
***
Минулого тижня вдалося вийти на рекордні показники реверсу газу зі Словаччини – 30,9 мільйона кубічних метрів на добу проти планових 27. Такою інформацією розпочав свій виступ, присвячений питанням опалювального сезону та енергозбереження, тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Колупайло. В Росії Україна купуватиме газ у разі потреби, додав він. НАК “Нафтогаз України” спільно з рядом міністерств та відомств вживає заходів з енергоефективності та енергозбереження. Однак обсяги споживання газу поки що перевищують ліміти, особливо в промисловості. Держава стоїть перед необхідністю переходу на єдину середньозважену ціну на газ, яка, за словами посадовця, для населення з першого травня наступного року може збільшитися на 40 відсотків.
***
Для імплементації угоди з ЄС Уряд розробляє 160 секторальних планів, які сприятимуть наближенню українського законодавства до законодавства ЄС, наголосив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. Він також поінформував про наступну, другу, люстраційну хвилю. Нині в люстраційному реєстрі – 354 чиновники. Але це так звана автоматична люстрація. Лише в Кабміні звільнено 32 високопосадовці. Друга хвиля стартувала 10 листопада. Розпочнеться вона з працівників органів центральної виконавчої влади, апарату Мін’юсту, Фіскальної служби, Генеральної Прокуратури та центрального апарату Служби безпеки України. Зараз у Кабміні перевірку проходять понад 600 працівників. Без очищення влади рухатися шляхом реформ, будувати європейську, процвітаючу Україну неможливо, переконаний посадовець.
***
На максимальну відкритість і прозорість люстраційного процесу звернув увагу журналістів заступник міністра – керівник апарату Міністерства юстиції Ігор Алексєєв. Надалі інформація буде ще більш широкою, запевнив він. Перевірки в рамках люстрації другої хвилі відбуватимуться згідно із процедурою, передбаченою законом. Навіть якщо чиновник перейде на нижчі посади, в інші регіони, перевірки йому не уникнути. Перевірятимуть також відповідність доходів чиновників їхньому рівню життя. Інформація, що надходитиме з цього питання, буде опрацьовуватися відповідними контролюючими органами. Законодавством також передбачено створення при Мін’юсті дорадчого органу – громадського люстраційного комітету.
***
Державна фіскальна служба готова до люстраційних перевірок держслужбовців. Про це повідомив на брифінгу голова ДФС Ігор Білоус. На перевірку декларацій чиновників витрачатиметься до 60 днів. Потім результати офіційно оприлюднюватимуться. За рішенням голови ДФС для проведення перевірок додатково створюється відповідне управління. У Кабінеті Міністрів сподіваються, що вже за два роки в країні вдасться максимально очистити чиновницькі ряди від корупціонерів та хабарників.
***
На зустрічі урядовців із представниками ЗМІ обговорювалися інші соціально-економічні, суспільно-політичні питання.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.