“Чорнобривці Володимира Малика”

У  Полтавському обласному краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулося відкриття пересувної виставки “Чорнобривці Володимира Малика”, приуроченої до Дня української писемності та мови.
– В експозиції представлені світлини 20-х – 30-х років минулого століття, які я знайшов удома, а також роботи фотохудожника Володимира Білоуса. “Чорнобривці Володимира Малика” – це виставка пам’яті мого батька – автора багатьох історичних романів і повістей, а також фотомайстра Володимира Білоуса. Експозиція вже встигла побувати у Києві, але під іншою назвою – “Малик зблизька”, – розповів син письменника Олександр Сиченко.
Все ж таки дуже добре, що письменник живе не лише в уяві читача і своїх творах, а й на світлинах талановитого фотохудожника, які вдало передають характер, епоху, життя того часу.
– Із творчістю Володимира Малика я познайомилася у студентські роки, коли він приїздив до нас в інститут (ПНПУ імені В.Г.Короленка. – Авт.). Тоді письменник зацікавив історією Батьківщини, написаною у художніх образах. Так і вчити легше, і запам’ятовується швидше. Книги Володимира Кириловича діти читають із задоволенням, – зазначила учитель Полтавського ліцею № 1 імені І. П. Котляревського, Герой України Тетяна Балагура. Це книги, які формують дитину як особистість: авантюри, пригоди, сильні непересічні характери. Володимир Малик своїми творами героїзує українську історію, показує справжнього героя, який не здається. Мабуть, тому вони й читаються на одному подиху.
Володимир Кирилович – спокійний, уважний, зосереджений та працьовитий. Глибокий, грунтовний письменник, який розумів сенс творчості для дитини. Так говорить про Володимира Малика голова обласного осередку Національної спілки письменників України у 1980–1990-ті роки Володимир Мирний.
Експозицію світлин доповнюють сторінки рукописів, документи та особисті речі письменника. Виставка “Чорнобривці Володимира Малика” зупинилася у Полтаві лише на місяць, а потім помандрує у Лубни.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.