Коли гримлять гармати, музи не мовчать

Симфонічний оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя провів концерти для військових, які захищають Вітчизну на буремному Сході. Перший відбувся у військовій частині поблизу Чугуєва Харківської області, а наступний – у Слов’янську Донецької області. Благодійна акція була організована за ініціативою Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ та за сприяння управління культури Полтавської ОДА. Про це повідомили журналістам на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” єпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Афанасій, голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб та народний артист України, диригент симфонічного оркестру обласного музично-драматичного театру імені
М.В. Гоголя Віталій Скакун.
– Уперше до бійців поїхав не естрадний чи народний колектив, а симфонічний оркестр. Адже саме класична музика передає емоції та почуття якнайкраще. Як говорив один із бійців, сьогодні духовність, мабуть, найважливіша, – зазначив Володимир Голуб.
Артисти, а їх близько 50 чоловік, провели мистецьке дійство для наших захисників на відкритому майданчику військової частини, хоч на подвір’ї було тоді вже прохолодно. Чимало бійців поверталися із завдань і слухали класику прямо на броні бойової техніки. Музика симфонічного оркестру об’єднала, підняла дух солдатів. Це було справжнє торжество, адже наступного дня військові відправлялися у пекло боїв. Як наголосив владика Афанасій, єдина назва таких заходів – “Небесне богослужіння”, коли плакали й артисти, і бійці. А коли вийшла на імпровізовану сцену заслужена артистка України Маргарита Томм й заспівала “Минає день”, бійці цілували свої обручки.
– Ми за Україну! Ми підтримуємо наших героїв. Тому й з’явилася ідея зміцнити духовний стан бійців. Напередодні поїздки не було жодної відмови чи заперечення артистів їхати в зону АТО. Військові зустрічали нас дуже радо. На концертах, які ми провели, панувала шалена енергетика. Особливою енергією заряджені слова “Слава Україні! Героям слава!” Якщо треба буде, я поїду з оркестром навіть на передову, – наголосив Віталій Скакун.
Також на конференції йшлося про гуманітарну допомогу, яку передав волонтерський центр Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ: теплий одяг, пічки та протикумулятивні екрани на бойові машини.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.