Виплати пенсіонерам–переселенцям із Донецька оформляють у Полтаві

Останнім часом у зв’язку із нав’язаною Україні північним сусідом війною десятки тисяч наших співгромадян змушені переселятися із Донбасу, втративши майно, переживши стрес від обстрілів і бомбардувань терористів та російських найманців, від смерті рідних і близьких. Усі регіони держави приймають вимушених переселенців з тих районів Донеччини та Луганщини, що опинилися в зоні АТО.
Органи Пенсійного фонду України в Полтавській області не залишились осторонь цієї проблеми. Сумна статистика свідчить, що Полтавщина посідає четверте місце в Україні після Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей за кількістю прийнятих переселенців, і кожної доби констатуємо, що число пенсіонерів-переселенців, взятих на облік, збільшується приблизно на сотню.
Нині маємо такі показники: до більш ніж
460-тисячного контингенту літніх людей, що обслуговуються в органах Фонду області, додалося майже 9 тисяч переселенців. Більшість з них знайшли прихисток в обласному центрі (1865), чимало людей пенсійного віку прийняли Миргород (1149) і Кременчук (979).
Пенсійне забезпечення вимушених переселенців перебуває під особистим контролем керівників територіальних управлінь Фонду. Це особливо важливо в умовах, коли полтавські фахівці тимчасово уповноважені опікуватися електронною базою пенсіонерів саме міста Донецька. Керівництво головного управління здійснює організаційний, інформаційний та методологічний супровід процесу надання допомоги зазначеним особам.
Для оперативного забезпечення виплати пенсій громадянам, які вимушені переселитися з Донецької та Луганської областей, Пенсійний фонд України максимально спростив порядок переведення пенсійних справ до інших регіонів. Спрощений порядок виплати пенсій стосується як громадян, які переселялися з Криму та Севастополя, так і громадян з Луганщини та Донеччини. Все, що необхідно, – це мінімальний пакет документів: заява, паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного коду. Право вибору способу виплати (пошта, банк) – за пенсіонером. Нарахування здійснюється за матеріалами електронної пенсійної справи упродовж 2–3 днів.
Наше управління здійснює опрацювання електронних пенсійних справ пенсіонерів з Донбасу та направляє їх до всіх регіонів України за місцем фактичного проживання переселенців. Зважаючи на складність ситуації, в якій опинилися літні люди, переселенці одержують пенсії в найближчий виплатний період за додатковими відомостями.
На базі структурного підрозділу головного управління – управління з координації та контролю за виплатою пенсій – оброблено понад 60 тисяч запитів на отримання електронної інформації по пенсійних справах переселенців, які роз’їхалися по різних куточках України. А щоденна кількість запитів сягає 2,5 – 3 тисяч.
За одержанням пенсій до управлінь Фонду в області звернулося близько 9 тисяч мешканців східних областей, з яких понад 7,5 тисячі вже отримують пенсійні кошти, що становить 87 відсотків від загальної кількості осіб, які звернулися за переведенням виплати пенсії, по іншим очікуємо електронні пенсійні справи для подальшого термінового відпрацювання.
При цьому для забезпечення коштами одержувачів пенсій нашого регіону щомісяця спрямовується понад 715 мільйонів гривень. Зростання контингенту викликає, безперечно, значний ріст потреби і додаткове навантаження на працівників Фонду, які сьогодні, не шкодуючи зусиль і за скромну заробітну платню, фактично виконують функції своїх колег з Донецька. Так, лише у вересні для оперативної виплати пенсій переселенцям додатково спрямовано 11 мільйонів гривень, у жовтні – понад 12 мільйонів гривень.
Взагалі проблеми, що цікавлять одержувачів пенсійних виплат (інформація, запити, прохання, консультації), вирішуються на прийомі за принципом “єдиного вікна”. При цьому звернення внутрішньо переміщених осіб розглядаються у першочерговому порядку. Також у головному та кожному районному управлінні є телефони “гарячих ліній”. Номери цих телефонів розміщені на веб-сайті головного управління Фонду в області (www.poltavapfu.gov.ua). Необхідні консультації можна отримати за телефоном безкоштовної “гарячої” телефонної лінії Пенсійного фонду області за номером
0 800-50-25-10.
Станом на 4 листопада до пенсійних установ Полтавщини звернулися 5259 переселенців з Донецької області та 3498 – з Луганської. З них 265 осіб уже виявили бажання повернутися до місця постійного проживання, а 7573 пенсіонери одержують виплати у нашому регіоні відповідно до графіків.

Валерій РУДЕНКО
Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.