Олександр Бриж – лауреат премії імені Ігоря Лубченка

Голова Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України, головний редактор газети “Донбасс” Олександр Бриж став цьогорічним лауреатом премії захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка. Його кандидатуру одноголосно прийняла конкурсна комісія. Ця премія Національної спілки журналістів присуджується уже втретє і вручається 3 листопада до дня народження Ігоря Лубченка – багаторічного голови НСЖУ, відомого журналіста та редактора.
Першим лауреатом премії став голова комісії з журналістської етики, засновник газети “Дзеркало тижня” Володимир Мостовий. Торік премію отримала керівник проекту “Телекритика” Наталія Лигачова.
Цьогоріч кандидатуру Олександра Брижа висунуто Черкаською обласною організацією НСЖУ. Олександр Бриж на початку червня цього року був захоплений у полон бойовиками “ДНР” разом із колегою – головним редактором газети “Вечерний Донецк” Леонідом Лапою. Попри численні погрози Олександр Бриж відмовився служити терористам та перетворювати газету “Донбасс” на їхній “бойовий листок”.
– Цьогорічний лауреат цілком заслуговує на цю премію, бо всі знають, з якими труднощами, з яким протистоянням сепаратистам він зіткнувся на Донбасі і як він мужньо відстоював свою позицію, – коментує перший лауреат премії Володимир Мостовий. – Але не тільки цим він заслуговує на визнання, а й своєю попередньою діяльністю на посаді й редактора, й лідера донецької журналістської організації. Він довів, що свобода слова для нього – не порожній звук.
Водночас, на переконання Володимира Мостового, про справжню свободу слова в Україні говорити ще зарано. Кожен Президент в Україні, за його словами, тільки декларує, що є борцем за свободу слова, але на ділі дає зовсім інші вказівки.
Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко зауважує, що цьогорічні події в Україні стали справжнім випробуванням для журналістів не тільки на Сході держави, а й в усіх регіонах. Зміна влади, численні протестні та військові події, виборчі кампанії стали своєрідною перевіркою, наскільки колеги готові відстоювати свободу слова та боротися за честь професії.
– Олександр Бриж – один із тих, хто попри тиск і навіть загрозу життю не зрадив професію та залишився патріотом своєї країни. Тому це справді заслужена нагорода, – наголосив Сергій Томіленко.
Крім цього, конкурсна комісія відзначила здобутки в боротьбі за свободу слова головного редактора Слов’янської районної газети “Вести” Олександра Кульбаку, якого було висунуто Асоціацією регіональної преси Харківської області, та головного редактора запорізької незалежної газети “Субота плюс” Богдана Василенка, висунутого Запорізькою обласною організацією НСЖУ.
Олександр Кульбака під тиском терористів змушений був призупинити вихід газети, а після звільнення території від окупантів відновив випуск районки, яка вже з перших номерів зайняла патріотичну позицію. Богдан Василенко вистояв під тиском представників режиму Януковича, виступив одним з організаторів Євромайдану в Запоріжжі, постійно організовував публічні акції, пов’язані із захистом свободи слова в регіоні.

Прес-служба НСЖУ

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.