Навчальне завдання виконано на відмінно

Складний час вимагає відповідних умінь. А відтак в умовах війни на Донбасі та непоодиноких диверсій по всій Україні рятувальники мають бути готовими до будь-яких сценаріїв. З огляду на це особовий склад управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області відпрацьовує та відшліфовує механізм дій при виникненні характерних нештатних подій. Так, в обласному центрі пройшли комплексні навчання рятувальників, правоохоронців та медиків з ліквідації наслідків можливого терористичного акту на виробництві. У кількох районах області місцеві підрозділи ДСНС провели навчання з ліквідації наслідків умовних вибухів у житлових будинках. А таким собі підсумком навчань реагування на можливі надзвичайні ситуації стала умовна техногенна аварія, що виникла внаслідок “диверсії” на газоконденсатній свердловині. Інспектував бійців полтавського гарнізону голова Держслужби з надзвичайних ситуацій України Сергій Бочковський. На навчаннях був присутній голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Запозичити досвід у полтавських рятувальників також прибули представники обласних управлінь ДСНС з усієї України.
DSC_01281 (10)Показові тренування відбувалися в Полтаві на навчально-тактичному полігоні управління ДСНС області. За легендою на газоконденсатній свердловині вибухнула невідома речовина, внаслідок чого на пошкодженому трубопроводі здійнявся некерований газовий фонтан із загоранням, були частково зруйновані будівлі, люди отримали травми, територія дуже загазована. Події розгорталися миттєво. Спеціалісти працювали в умовах, наближених до реальних. Співробітники метричної служби обстежили територію щодо загазованості. Кінологи із собаками шукали “вибухівку” і знайшли її у припаркованому неподалік автомобілі, тож піротехніки тут же взялися за розмінування автівки. Рятувальники допомагали постраждалим, передавали їх фаховим медикам та волонтерам, які в свою чергу надавали першу медичну допомогу. “Постраждалих” довелося навіть опускати із 30-метрової висоти з допомогою альпіністського спорядження, важко поранених на каретах швидкої допомоги транспортували до умовного лікувального закладу. В свою чергу бійці аварійно-рятувального загону спеціального призначення намагалися загасити пожежу відкритого палаючого газового фонтана. Тут були продемонстровані різні способи пожежогасіння – установкою пневматичного порошкового полум’яподавлення, імпульсною пожежною установкою на базі танка Т-62 і газо-водяними струменями з турбіни автомобіля газо-водяного гасіння. Зрештою палаючий факел погашено, на гирло свердловини встановлений превентор, газовий фонтан під тиском у кілька атмосфер (що характерно для полтавських газових родовищ) став керованим. На місці розгорнули штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, нарощування сил і засобів, залучених для ліквідації наслідків диверсії на газоконденсатній свердловині.
Підсумовуючи тренування, Сергій Бочковський зауважив, що присутні побачили зразок того, як треба працювати при ліквідації надзвичайних ситуацій, і поставив полтавським рятувальникам та співробітникам територіальних органів управління у сфері цивільного захисту оцінку “відмінно”. На запитання журналістів, наскільки змодельована надзвичайна ситуація може відповідати дійсності, голова ДСНС України зазначив, що події, які розгорталися за легендою, лише наближені до реальних. Але головною метою таких комплексних навчань є відпрацювання алгоритму дій кожної служби, а також координація і злагодження роботи усіх для виконання спільного завдання. І з цим полтавці успішно справилися. “До того ж була застосована практично уся техніка для аварійно-рятувальних робіт, яка в більшості створена руками бійців загону спеціального призначення, і ми бачимо, що вона уся в робочому стані, з нею особовий склад працює на високому професійному рівні. До речі, під час вибуху на свердловині, що стався влітку в Лохвицькому районі, полтавські рятувальники стали взірцем професіоналізму під час ліквідації техногенної аварії в реальних умовах. Тобто треба віддати належне особовому складу полтавського гарнізону на чолі з начальником управління Романом Кириленком, які встигають не лише вдосконалювати професійні навички рятувальних робіт, а й надають найбільшу серед обласних управлінь гуманітарну допомогу постраждалим на Сході України та допомагають тамтешнім колегам ліквідовувати наслідки руйнувань”.
Віктор Бугайчук зазначив, що навчання ще раз довело високий рівень кваліфікації полтавських рятувальників. А директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Григорій Марченко зазначив, що всі тренування пройшли в умовах максимальної економії. Якщо зазвичай для подібних навчань потрібна тривала підготовка, то нинішня проходила лише добу, з економією як матеріальних, так і людських ресурсів, аби не відволікати спеціалістів від виконання своєї повсякденної роботи.
Після спільного відпрацювання ситуації у кожному відомстві пройшов детальний аналіз проведених робіт задля недопущення найменших прорахунків на випадок реальної загрози.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.