“Крізь павутиння змосковщення”

Ім’я письменника, журналіста, краєзнавця, дослідника історії визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття, громадського діяча Романа Коваля добре відоме українським патріотам. Отож приїзд непересічної особистості до древніх Лубен викликав неабиякий інтерес місцевої інтелігенції. На презентації книги Романа Коваля “Крізь павутиння змосковщення”, що відбулася у залі музичної школи, були письменники, журналісти, художники, педагоги і, що головне, багато молоді.
Разом із Романом Ковалем до Лубен приїхав відомий український бандурист Тарас Силенко. Саме з його виступу й почалося цікаве дійство. А потім Романа Коваля представив присутнім народний депутат України Юрій Бублик. У першій частині заходу Роман Коваль оприлюднив спогади члена Революційної української партії Павла Крата про його молоді літа на Полтавщині, зокрема в Гадяцькому повіті, Хоролі та Лубнах. Прикметно, що один із нащадків Кратів був у залі. Це – лубенець Костянтин Крат.
Поважний гість розповів про матеріали до біографії генерала-поручника Армії УНР Михайла Крата та про інших членів родини Кратів, учасників визвольної боротьби. У презентованій книжці також вміщено поезії Павла Крата, його поему “Січинський у неволі” й автобіографічні оповідання, нариси Романа Коваля “Доля Павла Крата” й “Генерал-лицар Михайло Крат”.
Своїми враженнями від доробку Романа Коваля на зустрічі поділилися, зокрема, письменник, літературознавець, доктор філологічних наук Олексій Неживий, директор Лубенського краєзнавчого музею Тамара Дяченко, член Полтавської спілки літераторів Анатолій Устименко, викладач Лубенського лісотехнічного коледжу Сергій Омельченко.
У ході презентації на сцені виступали бандуристи Тарас Силенко та Віталій Мороз, чоловічий вокальний квартет районного Будинку культури, вихованець музичної школи, баяніст Тимофій Іллюхін. Завершилась творча зустріч чергою шанувальників до Романа Коваля за автографами.
Презентація книги “Крізь павутиння змосковщення” за участю відомого автора відбулася в Лубнах за ініціативою та при підтримці Полтавського обласного та Лубенського медіа-клубів.

Володимир БЕЗЧАСНИЙ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.