Економія ресурсів і коштів

Надзвичайно актуальною проблемою для усіх українців є економія енергоресурсів, зменшення витрат на оплату за тепло в опалювальний період. То як ефективніше економити?..
У Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського частка плати за теплову енергію донедавна складала 74 відсотки від усіх комунальних платежів. Фахові науковці у галузі енергозбереження вишу ще 2011 року створили та випробували систему керування теплозабезпеченням приміщень навчального закладу. Розробку цієї важливої теми вів кандидат технічних наук, доцент Андрій Перекрест, взявши за основу впровадження сучасних автоматизованих систем моніторингу та управління теплоспоживання у будівлях університету.
– На початковому етапі необхідно обов’язково встановити тепловий лічильник для визначення достовірної кількості споживаної теплової енергії, – зазначає Андрій Перекрест. – Далі – виконати локальну автоматизацію теплового вузла для зміни теплової потужності в залежності від зовнішньої температури і, нарешті, встановити рішення для віддаленої зміни параметрів локальних контролерів і формування звітної документації.
У КрНУ така система вже створена і успішно функціонує (Патент на корисну модель № 85772 від 25.11.2013 р. Бюл. № 25). Система впроваджена у чотирьох навчальних корпусах. Проведено, починаючи з 2011–2012 років, поетапну модернізацію теплових пунктів. Це дозволило зменшити сезонне теплоспоживання в регульованих корпусах на 570 Гкал, що становить більше 500 тисяч гривень.
На першому етапі економія склала 7 відсотків, але вдосконалення системи дасть ріст економії теплових ресурсів до 15 відсотків, переконаний автор ідеї.
На його думку, досвід впровадження сучасних засобів автоматизації та диспетчеризації в роботу інженерних систем будівель доводить реальну можливість зменшення споживання теплової енергії на опалення навчальних закладів. Використання подібних рішень у житлових багатоповерхових будинках також дозволить не тільки поліпшити їхні гідравлічні та теплові режими за рахунок додаткової циркуляції теплоносія, а й зменшити квартплату.
Досвід будинків, котрі вже використовують індивідуальні теплові пункти, показує економію 25–30 відсотків теплової енергії за сезон. Ще більший ефект економії досягається у будівлях, де перебування людей є періодичним, – школи, дитячі садочки, офіси. Тут можна економити на переведенні температури приміщень на нижчий режим при відсутності людей – по годинах доби.
Контактні дані для усіх зацікавлених: Перекрест Андрій Леонідович, кандидат технічних наук, доцент кафедри систем автоматичного управління та електроприводу Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, тел. 067-530-2814, e-mail: wey77@mail.ru

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.