Жорстка економія і нові ринки збуту продукції забезпечать економічну стабільність

Відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яке провів голова ОДА Віктор Бугайчук. У роботі зібрання взяв участь виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Головні питання, які було розглянуто, – підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за 9 місяців 2014 року, а також підсумки роботи зі зверненнями громадян за 9 місяців 2014 року відповідно до положень Указу Президента України “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”.
Військове протистояння на Сході країни є каталізатором усіх тих негараздів, які нині є в нашій державі і які негативно впливають як на економіку країни в цілому, так і на кожне підприємство окремо, зазначив, підбиваючи підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за 9 місяців цього року, тимчасово виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов.
– Найскладнішою є ситуація в промисловості, де спостерігається спад обсягів виробництва майже на 8 відсотків, по Україні – 8,5 відсотка. Скоротилося виробництво в металургії, нафтогазовидобувній (на 3,4 відсотка) та нафтопереробній промисловості (на 17,2), в машинобудуванні (на 45,3 відсотка). Знизили виробництво Крюківський вагонобудівний завод, Кременчуцький колісний, Кременчуцький завод дорожніх машин, які були орієнтовані переважно на ринки Російської Федерації. Водночас на 46 відсотків наростив виробництво КрАЗ, який отримав державне замовлення на військову техніку для потреб Української армії, що дасть змогу підприємству до кінця року завантажити виробничі потужності майже на 100 відсотків. Освоєно тут і виробництво нової продукції, зерновозів, вантажної спецтехніки, яка відповідає вимогам стандарту Євро-4. Урядом планується оновлення рухомого складу Укрзалізниці, де, вірогідно, будуть задіяні й потужності Крюківського вагонзаводу. Знайшли зовнішні ринки збуту й підприємства “Полтавамаш”, Полтавський турбомеханічний і тепловозоремонтний заводи, які постачають свою продукцію до Казахстану, Грузії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Індії та країн Балтії, – наголосив доповідач.
Також констатувалося, що зростання обсягів виробництва відбулося і в харчовій та гірничодобувній промисловості. Більш як на 25,5 відсотка збільшено виробництво продукції сільського господарства. З обласного бюджету на фінансування програм підтримки агропромислового комплексу виділено 784 тисячі гривень, з Держбюджету – 4 мільйони гривень. З них більше половини – спрямовано на підтримку індивідуальних господарств населення. Власникам земельних паїв виплачено 700 мільйонів гривень орендної плати, що становить 60 відсотків до передбаченої договорами оренди суми.
За січень–вересень цього року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму понад 2,5 мільярда гривень, що майже на 7 відсотків менше минулорічних показників. За питомою вагою в загальному обсязі будівельних робіт область посідає 5-те місце в Україні, а за показником виробничої активності з розрахунку на одну особу наявного населення – 2-ге.
В області успішно реалізується проект “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, учасниками якого в третій фазі стануть 8 районів, а безповоротна грантова підтримка складе близько 500 тисяч доларів США в гривневому еквіваленті.
– До місцевих бюджетів з початку року надійшло податків, зборів і платежів на суму майже 2,8 мільярда гривень, що на один відсоток менше відповідного періоду минулого року, – зазначив співдоповідач, директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. – Збільшилися надходження до загального фонду в містах Полтава, Миргород та 24 районах області, серед яких лідирують Великобагачанський, Новосанжарський і Котелевський (зростання відповідно від 28 до 19 відсотків). Не забезпечено виконання планових показників доходів загального фонду до бюджетів міст Кременчука, Комсомольська, Полтави. Видатки загального фонду бюджету області за 9 місяців цього року освоєно в сумі 4,75 мільярда гривень, що становить майже 93 відсотки від планових асигнувань з урахуванням змін.
До місцевих бюджетів перераховано дотації вирівнювання в сумі 1,2 мільярда гривень, або 100 відсотків від затвердженого показника.
На утримання соціально-культурної сфери спрямовано 89,5 відсотка коштів місцевих бюджетів, або 4,25 мільярда гривень. Витрати на утримання установ освіти становлять близько 1,54 мільярда гривень, на галузь охорони здоров’я використано майже 1,1 мільярда, утримання установ соціального захисту профінансовано на 1,4 мільярда, закладів культури – 1,95 мільярда, фізичної культури і спорту — 44,4 мільйона гривень. На соціальні витрати спрямовано 3,8 мільярда гривень.
Павло Кропивка звернув увагу на необхідність максимальної мобілізації всіх наявних ресурсів, обмеження фінансування непершочергових витрат, жорсткої економії бюджетних коштів і водночас забезпечення безумовної і в повному обсязі своєчасної виплати заробітної плати та сплати за енергоносії.
Про підсумки роботи зі зверненнями громадян за 9 місяців цього року доповідав начальник відділу роботи зі зверненнями громадян апарату ОДА Валерій Балагура. Він зазначив, що загалом за звітний період надійшло 2002 звернення, що на 903 менше порівняно з відповідним періодом минулого року. Протягом звітного періоду за наданням матеріальної допомоги продовжують звертатися громадяни, сім’ї, які з тих чи інших причин потрапили у складні життєві обставини, викликані військовою агресією Росії. Зокрема 49 сім’ям, рідні яких зазнали поранень у зоні АТО, виплачено матеріальну допомогу на проведення реабілітаційних заходів до 15 тисяч гривень кожній, а 24 сім’ям, які втратили рідних, задіяних у зоні проведення АТО, – по 25 тисяч гривень. Не залишали осторонь громадян, які через військові дії були змушені виїхати з Луганської та Донецької областей. 324 переселенцям з обласного бюджету надано матеріальну допомогу на суму 241 тисяча гривень. Усього з питаннь надання матеріальної допомоги звернулося понад 850 осіб.
З обговорених на розширеному засіданні колегії питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.