Цивільне життя у військовому режимі

У країнські захисники продовжують відбивати атаки терористів на буремному Сході. На війні, як на війні. Тож першу медичну допомогу пораненим бійцям надають військові медики із Полтавського військового госпіталю. Вони нині виконують свій громадянський і службовий обов’язок у зоні АТО. “Медично-оперативна група із Полтавського госпіталю нараховує три лікарі (в тому числі одна жінка), дві медсестри і два водії, – повідомив заступник головного лікаря Полтавського військового госпіталю Ігор Дзеба. – Останній час вони працюють у 93-й механізованій бригаді, яка тримає оборону в Донецькому аеропорту. З території аеропорту поранених бійців вивозять бронетехнікою, надають першу медичну допомогу. Бувають дні, коли медикам доводиться вивозити із аеропорту 10–15 поранених”.
Неодноразово лікарі з Полтави потрапляли під мінометний обстріл, навіть були осколкові потрапляння у медичний броньований автомобіль, але техніка витримала.
“У зоні АТО медики із Полтавського військового госпіталю працюють майже від початку бойових дій. Перебувають по три тижні, потім відбувається ротація, – говорить Ігор Дзеба. – Загалом там побувало майже 40 осіб”.
Військові медики, окрім медичних препаратів, забезпечені засобами особистого захисту: бронежилетами, касками, зброєю. Більшістю необхідних речей їх забезпечили волонтери.
Водночас і сам госпіталь працює у напруженому режимі роботи – потоки поранених посилили навантаження на лікувальний заклад. Нині тут на лікуванні понад 30 постраждалих в зоні бойових дій бійців. Більшість – з Полтавщини, продовжує розповідь Ігор Дзеба. Десятеро із числа поранених – контужені.
Медичних препаратів та перев’язувальних матеріалів у госпіталі вистачає. Незабаром тут очікують на діагностичну апаратуру. Проблема виникає в іншому. Зазвичай у бійців, які виписуються, немає теплого зимового одягу. “Ми не в змозі цим забезпечити військових, тому допомагають волонтери. Тож роздягненими захисники звідси не виходять”, – говорить Ігор Дзеба.
Загалом у Полтавському військовому госпіталі за час АТО лікувалося понад 300 учасників бойових дій. Найбільше поранених було в липні.
А дещо раніше волонтери оголосили про збір коштів для допомоги самому госпіталю. Адже він збудований ще в 1920 році, а останній капітальний ремонт проводився у 1983-му. Через застарілу сантехніку деякі відділення навіть не мають гарячої води. Косметичні ремонти протягом цього часу працівники лікувального закладу проводили самотужки. Найгірша ситуація склалася в інфекційному відділенні. Ініціатором збору благодійних коштів виступила волонтерка Тетяна Дем’яненко. Завдяки її старанням капітальний ремонт у відділенні розпочався і триває вже кілька тижнів.
“Замінили застарілу електропроводку. Лише на другому поверсі проклали 3–4 кілометри дротів, на матеріали витратили, мабуть, 30 тисяч гривень, – розповів завідувач інфекційного відділення Володимир Кучеров. – Водночас ремонт триває у санвузлах та душових. Там замінюють раковини, частково – каналізацію, труби, сантехніку, кладуть кахлі. Закупили бойлери. Два вже встановили, але будуть іще. Щоб пацієнти могли спілкуватися по Інтернету, для них підключили Wi-Fi.
Також шукаємо людей, які б допомогли замінити старі вікна, яким більше 50 років. Лише на другому поверсі їх двадцять. Два замінили, а це вже 10 тисяч гривень, бо вікна нестандартні, великі. Потрібно ще покрівлю лагодити, під час злив вона у кількох місцях протікає”, – бідкається Володимир Кучеров.
Усе це зроблено і робиться винятково силами волонтерів, із Міністерства оборони України на ремонт госпіталю не надійшло жодної копійки.
Допомогти відремонтувати військовий госпіталь може кожен небайдужий. Для цього потрібно перерахувати кошти на картку “ПриватБанку” (5168 7556 0201 1575). Їх на потреби госпіталю збирає волонтер Дем’яненко Тетяна Анатоліївна (телефон (050) 305-19-18). Також створена наглядова рада зі спонсорів, працівників “ПриватБанку” та журналістів, які контролюють рух коштів.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.